Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Actieradius van elektrische auto’s: Alles wat u wilt weten

Als we het hebben over elektrische auto’s, wordt vaak de actieradius genoemd. Maar wat is dat nu eigenlijk? En waarom is een actieradius niet altijd hetzelfde? We vertellen u er graag meer over.

Wat is een actieradius?

De afstand die u met een volle accu kan rijden met een elektrische auto heet actieradius. Het wordt ook wel bereik of range genoemd. Het is te vergelijken met de afstand die een brandstofauto op één volle tank kan rijden.
Bij elektrische auto’s in de middenklasse is de actieradius gemiddeld 310 kilometer. Ter vergelijking: Een brandstofauto in de middenklasse heeft gemiddeld een tank van 45 liter. Daarmee kunt u ongeveer 630 kilometer rijden.

Waarom is een actieradius niet altijd hetzelfde?

Het vermogen van de accu bepaalt mede de actieradius. Elektrische auto’s die een accu hebben met een hoger vermogen zullen een grotere afstand kunnen overbruggen. Daarnaast kan de capaciteit van de accu afnemen naarmate deze ouder wordt.
Net als bij brandstofauto’s is het bereik van uw auto verder afhankelijk van het verbruik en uw rijstijl. Ook kan het weer een rol spelen. Bij koudere temperaturen is uw actieradius lager.

Vermogen van uw accu

De capaciteit van uw accu bepaalt hoeveel elektriciteit u kunt opslaan en wordt bepaald door de grootte van de accu. In kleine auto’s is er vaak niet veel ruimte voor de accu, waardoor deze minder groot kan zijn. Grote auto’s hebben daardoor vaak een hogere actieradius dan kleinere auto’s.
Er worden echter steeds meer nieuwe technieken ontwikkeld, waardoor het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk zal zijn om meer energie in kleine batterijen te stoppen. Het bereik van kleine elektrische auto’s zal daardoor in de toekomst hoger zijn.

Verbruik tijdens het rijden

Bij benzineauto’s is het verbruik uitgedrukt in het aantal gebruikte liters brandstof per 100 kilometer. Omdat een elektrische auto elektriciteit gebruikt, wordt het verbruik hiervan uitgedrukt in het aantal gebruikte kilowattuur stroom per 100 kilometer. Net als bij diesel- en benzineauto’s geldt ook bij elektrische auto’s dat hoe groter de auto is, hoe hoger het verbruik zal zijn.

De invloed van het weer op uw actieradius

De accu van elektrische auto’s werkt het best bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij warmere temperaturen neemt de capaciteit van de accu af. De accu kan warm worden door de zon, maar ook door snelladen. Het is daarom belangrijk om de accu bij een snellader te koelen.
Van lage temperaturen is de accu echter ook geen fan. Deze produceert dan minder energie waardoor uw actieradius lager wordt. U kunt daardoor soms wel 30 kilometer minder rijden. Zeker wanneer u lange afstanden gaat rijden in koude temperaturen, bijvoorbeeld wanneer u op wintersport gaat, is het goed om daar rekening mee te houden.

Hoe kan ik maximaal mijn accu benutten?

Met een aantal tips kunt u uw actieradius vergroten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rijd 100 km/h op de snelweg in plaats van 120 km/h. Door rustig te rijden, gaat uw accu minder snel leeg.
  • Rijd zoveel mogelijk dezelfde snelheid en laat de auto uitrollen om te remmen.
  • De airco en verwarming in uw elektrische auto verbruiken veel energie. Dat vermindert uw actieradius.
  • Belast uw auto niet te veel. Als u uw dakkoffer of fietsendrager niet nodig heeft, is het slim om deze thuis te laten. Zo heeft u minder last van luchtweerstand en hoeft uw auto minder hard te werken.
  • Controleer regelmatig uw bandenspanning. Pomp uw banden bij voorkeur iedere twee maanden op. Goed gevulde banden zijn niet alleen veiliger, maar verbruiken ook minder energie en verlengen de levensduur van de band.

Extra tip: Neem altijd een laadpas mee. Gaat de accu tijdens het rijden toch wat sneller leeg dan u had verwacht, dan kunt u onderweg bijladen.

myenergi