Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Zonnepanelen en een elektrische auto

Zonnepanelen en een elektrische auto

De goedkoopste manier om uw elektrische auto op te laden is met een eigen laadpaal en stroom die u zelf opwekt. Zonnepanelen en een elektrische auto vormen daarom een ideale combinatie. Waarom? Dat leggen we u graag uit.

Zonnepanelen en een elektrische auto combineren

Zonnepanelen leveren groene stroom op die u in uw woning kan gebruiken, maar waarmee u ook uw elektrische auto kan laden. Hoeveel zonnepanelen u precies nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel stroom u per jaar gemiddeld denkt te verbruiken voor uw auto én huishoudelijke apparaten, welke capaciteit uw gekozen zonnepanelen kunnen leveren en de ligging van uw dak.
ANWB rekende uit dat bij de  Volkswagen ID.3 van 58 kWh / 145 pk alleen al voor het laden van de auto 8 zonnepanelen nodig zijn. En dan heeft u nog geen stroom voor huishoudelijke  apparaten. Het is dus goed om te laten doorbereken wat u  ongeveer aan energie nodig denkt te hebben.

Hoe gebruik ik zonne-energie voor het laden van mijn auto?

Eigen zonnepanelen en een elektrische auto zijn een perfecte combinatie. De ‘gratis’ stroom die u opwekt kunt u gebruiken om uw auto mee te laden. Onze slimme EV-lader zappi bekijkt of u zonne-energie heeft opgewekt en gebruikt die stroom op uw elektrische auto op te laden. Heeft u niet genoeg stroom opgewekt of heeft u geen zonnepanelen? Dan gebruikt zappi energie van het net. Via verschillende modi kan zappi zo ingesteld worden dat hij uw elektrische auto pas gaat laden wanneer het voordeligste tarief geldt.

Wat gebeurt er met het overschot?

In de zonnige zomermaanden kan het voorkomen dat u meer energie opwekt dan u verbruikt. Stroom die u niet verbruikt, vloeit terug naar het net. Met het afschaffen van de salderingsregeling zal u daar binnenkort geen vergoeding meer voor krijgen. U geeft dus als het ware gratis stroom weg. Dat is natuurlijk zonde. Het is daarom goed om te kijken naar alternatieve manieren waarop u de stroom toch zelf kan gebruiken. Wanneer u nog geen elektrische auto heeft, is het dus het overwegen waard om een elektrische auto aan te schaffen. Het overschot aan energie kunt u dan gebruiken om uw auto op te laden. Zo verspilt u minder.
Heeft u al een elektrische auto en gebruikt u uw zonne-energie al voor het laden? In dat geval biedt onze slimme energie-omleider eddi een uitkomst. Met eddi kunt u namelijk het overschot inzetten om uw woning te verwarmen. Zo bespaart u nog meer op uw energiekosten.

myenergi