Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Duurzame energie opslaan

Duurzame energie opslaan

Nu steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak leggen om zelf groene energie op te wekken, is de vraag naar een energieopslag ook steeds groter. Als de zon volop schijnt, heeft u waarschijnlijk genoeg energie en wellicht zelfs een overschot. Maar op de mindere dagen zou u natuurlijk ook graag uw opgewekte energie willen gebruiken. Het zou immers zonde zijn als het terug geleverd wordt aan het net en u er vervolgens niks meer van terugziet. Daarom vertellen we graag meer over duurzame energie opslaan.

Duurzame energie opslaan in huis

Wanneer we spreken over duurzame energie opslaan wordt vaak tegelijkertijd de thuisbatterij genoemd. Met deze speciale batterij is het mogelijk om energie op te slaan in huis. Stroom die niet meteen gebruikt wordt door uw apparaten wordt door een regelaar direct naar de batterij gestuurd. Wanneer u op een later moment geen stroom opwekt maar wel nodig heeft, zal de regelaar de stroom uit uw thuisbatterij halen.

Is een thuisbatterij voordelig?

Op dit moment zijn thuisbatterij nog vrij prijzig in aanschafkosten. Daarnaast kent de huidige batterij nog een groot nadeel: U kan maar voor een beperkt aantal dagen energie opslaan. Energie die u in de zonnige zomermaanden opwekt en overhoudt, kunt u niet bewaren tot aan de wintermaanden. Dat kan het systeem op dit moment nog niet aan. De ontwikkelingen gaan echter snel, waardoor er steeds meer gekeken wordt naar hoe dit wel gerealiseerd kan worden.
Op dit moment zijn thuisbatterijen door de aanschafkosten en de beperkte tijd waarin energie opgeslagen kan worden, niet voordelig. Hoe meer vraag er echter naar thuisbatterijen zal zijn, hoe meer aanbod er zal komen en hoe lager de prijzen uiteindelijk zullen zijn. Duurzaam energie opslaan met een thuisbatterij kan in de toekomst dus zeker aantrekkelijker worden.

Wat is het alternatief?

Duurzame energie opslaan kan dus, maar is op dit moment nog niet aantrekkelijk. Een beter alternatief is om duurzame energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Overdag wekken uw zonnepanelen natuurlijk het meest op, dus het is slim om dan juist overdag apparaten die u toch nodig heeft te gebruiken. Draai bijvoorbeeld uw was overdag in plaats van ‘s avonds. Met onze EV-lader zappi kunt u bovendien heel eenvoudig uw zonne-energie gebruiken om uw elektrische auto op te laden.
Heeft u dan alsnog een overschot aan energie? Met onze slimme energie-omleider eddi kunt u het overschot gebruiken voor uw verwarmingssystemen. Zo maakt u optimaal gebruik van uw opgewekte energie.

myenergi