Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

CO2-voetafdruk verlagen: 5 tips

CO2-voetafdruk met myenergi

Groener leven kan u helpen een winterdepressie tegen te gaan én de planeet redden. Dus wat is er een beter goed voornemen dan het verlagen van uw CO2-voetafdruk? Neem deel aan Green January om te ontdekken hoe makkelijk het is om onderdeel te worden van een duurzame toekomst.

Wat is een CO2-voetafdruk?

Een snelle zoekopdracht in Google vertelt u dat een CO2-voetafdruk wordt gedefinieerd als “de hoeveelheid koolstofdioxide die in de atmosfeer terecht komt als gevolg van de activiteiten van een individu, organisatie of gemeenschap”. Maar wat heeft dat te maken met het redden van de planeet?
Koolstofdioxide is verantwoordelijk voor 85% van alle uitstoten en heeft een grote impact op de opwarming van de aarde. Een verhoogde uitstoot van CO2 heeft een nadeling effect op de klimaatverandering, broeikasgassen en onze gezondheid.

Hoe bereken ik mijn CO2-voetafdruk?

Alle keuzes die u maakt in huis, qua vervoer, kleding en etenswaren heeft impact op uw CO2-voetafdruk. Milieu Centraal ontwikkelde een rekentool waarmee u precies kan uitrekenen hoeveel CO2 u als persoon uitstoot. Meet het zelf.

Hoe verklein ik mijn CO2-voetafdruk?

Is uw CO2-voetafdruk hoger dan gemiddeld of hoger dan u zou willen? Met deze 5 simpele tips kunt u uw persoonlijke impact op het klimaat verkleinen.

 • Isoleer uw woning: Door uw woning te isoleren houdt u warmte in de winter beter binnenshuis en in de zomer juist buitenshuis. Dat betekent dat u minder snel de verwarming of airconditioner nodig heeft. Dicht ook naden en kieren zodat er geen warmte kan ontsnappen. Blijf wel goed ventileren om te zorgen voor een gezond binnenklimaat.
 • Gebruik groene energie: Energie dat uit hernieuwbare bronnen komt stoot nauwelijks CO2 uit.
 • Maak optimaal gebruik van uw groene energie: Met behulp van onze slimme producten als eddi kunt u het maximale halen uit uw zelf opgewekte energie.
 • Pas uw dieet aan: Eet wat vaker door vegetarisch of vegan. Wanneer u slechts één week geen vlees eet, bespaart u al 13.7 kg CO2eq. Vlees en melk zijn verantwoordelijk voor 60% van de CO2-uitstoot van de landbouw en veehouderij. Bovendien zorgt u door geen vlees te eten ook dierenleed.
 • Kies vaker lokale producten: Door vaker bij uw lokale boer of lokale winkels te kopen, zorgt u ervoor dat uw producten minder ver hoeven te reizen.
 • Kies vaker voor het openbaar vervoer of ga te voet: Kunt u lopend of fietsend naar uw werk of naar de winkels? Dat bespaart u onnodige CO2-uitstoot. Heeft u een langere weg af te leggen? Het openbaar vervoer is duurzamer dan zelf te rijden met uw auto.
 • Verklein uw CO2-voetafdruk tijdens het rijden: Overstappen naar een elektrische auto is de beste manier om uw CO2-voetafdruk te minderen. Het zal echter niet voor iedereen direct haalbaar zijn. Ook met een bezine- of dieselauto kunt u uw impact verkleinen. Ga niet onnodig snel rijden of in de verkeerde versnelling rijden. Probeer daarnaast waar u kan de spits te vermijden, zodat u niet in de file komt te staan. Zorg er ook voor dat uw banden goed opgepompt zijn.
 • Combineer uw elektrische auto met zappi: Door onze slimme lader zappi te gebruiken, kunt u eenvoudig uw groene energie zelf gebruiken om uw auto te laden en daarmee uw CO2-voetafdruk te verkleinen.
 • Vervang uw hallogeen- en gloeilampen door LED-verlichting: LED-lampen verbruiken tot wel 85% minder energie. Het is een eenvoudige manier om snel te besparen op uw verlichting. Vergeet ook niet uw lampen uit te doen wanneer u niet in een kamer aanwezig bent. Kleine stappen kunnen al een grote impact maken op uw CO2-voetafdruk.
 • Recycle meer: Probeer zoveel mogelijk afval te vermijden. Wanneer u toch afval hebt, recycle het dan in de juiste bak.
 • Kies voor hergebruik en zero waste oplossingen: Koopt u nog vaak een plastic waterfles voor onderweg? Gebruik voortaan een herbruikbare fles. Er zijn meer herbruikbare alternatieven dan u wellicht denkt, zoals bijvoorbeeld voor cadeaus inpakken.

Stap voor stap uw CO2-voetafdruk verlagen

Ook kleine stappen hebben een impact op het klimaat. Bij myenergi helpen wij bedrijven en huiseigenaren graag bij het besparen van geld en het redden van de planeet door uw energierekening te verlagen. Wil je ook meer leren over hoe u kan bouwen aan een duurzamere toekomst? Lees onze inspiratieblogs of bekijk onze producten.

myenergi