Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Hulp bij het kiezen van een laadpaal

Laadpaal kiezen

Eerder vertelden wij u al over diverse laadmogelijkheden. Wanneer u een eigen garage of oprit bij uw woning heeft, dan kunt u thuis een eigen laadpaal of wandlader laten plaatsen. Maar een laadpaal kiezen, wat komt daarbij kijken? We leggen het graag uit in deze gids.
Een laadpaal aan huis is vaak stukken goedkoper dan laden bij een commercieel station. Bovendien kunt u met zappi eenvoudig gebruik maken van de energie uit uw eigen zonnepanelen om zo voordelig mogelijk te laden.

1. Laadpaal kiezen begint in uw meterkast

Bij een laadpaal kiezen is het belangrijk om te kijken welke aansluiting u momenteel in de meterkast heeft. Veel oudere huizen hebben nog een 1-fase-aansluiting, terwijl nieuwere woningen een 3-fasen-aansluiting hebben. Hoe snel u thuis kan opladen is afhankelijk van deze stroomaansluiting. Met een 1-fase-aansluiting kunt u minder snel laden dan met een 3-fasen-aansluiting. Natuurlijk moet uw auto dan wel geschikt zijn voor 3-fasen-aansluitingen.
Weet u niet zeker welke aansluiting u op dit moment heeft? Staat op de elektriciteitsmeter in uw meterkast 220 V of 230 V aangegeven? Dan heeft u een 1-fase-aansluiting. Staat er 3x 220/230 V of 280/400 V? Dan heeft u een 3-fasen-aansluiting. Een 1-fase-aansluiting kunt u eventueel laten verzwaren door uw netbeheerder. Het zal ongeveer tussen de € 250 en € 300 kosten. Let er wel op dat u na het verzwaren van de aansluitingen ook meer periodieke kosten zal betalen. In sommige gevallen is het daarnaast ook verstandig om gebruik te maken van een stroomverdeler in uw meterkast. Kookt u middels een inductiekookplaat of gebruikt u een warmtepomp? Ook die apparaten verbruiken net als uw elektrische auto stroom.
Het is overigens niet verstandig om uw elektrische auto op te laden via een normaal stopcontact. De laadkabel kan dan te heet worden en brand veroorzaken.
 

2. Type laadpaal kiezen

U kunt uit verschillende soorten laadpalen kiezen. Wilt u graag opladen via een paal of via een kast aan de muur? Het voordeel van een lader aan de muur is dat ze vaak goedkoper zijn, omdat je niet betaalt voor de standvoet en de paal.
In onderstaand filmpje leggen we u uit waar u op moet letten bij het kiezen van een laadstation:

3. Laadpaal kopen

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer u uw laadpaal gaat kiezen, is de capaciteit van uw elektrische auto. Wanneer uw auto snel opgeladen kan worden, maar u enkel langzaam kan laden, dan is de capaciteit niet volledig benut. Andersom geldt ook dat het lang kan duren voordat uw auto opgeladen is wanneer uw auto de snelle laadtijd niet aankan, maar uw laadpaal dat wel kan.
Een laadpaal kiezen, doet u niet alleen voor nu maar ook voor later. Het is daarom verstandig om rekening te houden met eventuele toekomstige auto’s. Kies daarom liever voor een wat hogere laadcapaciteit dan uw huidige auto nodig heeft. Zo kunt u ook een eventuele nieuwe auto goed en snel laden.

4. Hoeveel kost een laadpaal?

Onze slimme EV-lader zappi is te koop vanaf € 849. Het is de enige EV-oplader met ingebouwde PEN-fouttechnologie, de veiligste keus als het gaat om elektrisch laden. Aardpennen zijn hierdoor overbodig, dus geen extra kosten & een gemakkelijke installatie.

 
5. Bonus: Laden via zonnepanelen
Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen? Dan kan een eigen laadpaal nog aantrekkelijker worden. De energie van uw zonnepanelen kunt u met zappi namelijk eenvoudig gebruiken om de accu van uw auto te laden. Dat scheelt u aanzienlijk in de kosten.
Heeft u (nog) geen zonnepanelen? Ook dan kunt u voordelig laden met zappi. Het systeem kan namelijk zodanig ingesteld worden dat u uw accu pas laadt wanneer de daltarieven gelden en u dus voor het goedkoopste tarief kan laden. Wanneer u later alsnog zonnepanelen wilt, kan zappi daar ook eenvoudig op afgestemd worden.

myenergi