Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Voordelen en nadelen van elektrisch rijden

Er zijn veel verschillende meningen over elektrische auto’s. Is het wel een milieuvriendelijke manier van rijden? Zijn ze echt zo stil? Om meer duidelijkheid te scheppen, vertellen we hieronder over de voordelen en nadelen van elektrisch rijden.

Voordeel: Het is een milieuvriendelijke manier van rijden

Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat het veel schoner is dan rijden met een traditionele auto. U stoot immers geen vervuilende stoffen uit. Wanneer u de elektrische auto oplaadt met groene stroom van uw leverancier of zelfopgewekte stroom uit zonnepanelen, dan is het nog beter voor het milieu.

Nadeel: Produceren en recyclen heeft wel impact

Als we het hebben over voordelen en nadelen van elektrisch rijden, is de productie van een elektrische auto een punt dat vaak naar voren komt. Het produceren van een elektrische auto kost energie. Ook het recyclen is nog niet zo eenvoudig en heeft een impact op het milieu. Wanneer u echter kijkt naar de gehele levensduur van een elektrische auto en dat vergelijkt met een brandstofauto, dan is de elektrische auto uiteindelijk minder belastend voor het milieu. De productie van elektriciteit kan daarnaast minder belastend worden door schonere energie op te wekken met windmolens en zonnepanelen. Bij myenergi kunt u uw elektrisch auto eenvoudig opladen met schone energie van uw eigen zonnepanelen met behulp van zappi.
Subsidie voor de elektrische auto

Voordeel: Rijden op elektriciteit is goedkoper dan rijden op benzine

Zeker met de stijgende benzineprijzen biedt elektrisch rijden een groot voordeel. Het is namelijk goedkoper om op elektriciteit te rijden dan op brandstof. De energieprijzen stijgen nu weliswaar ook hard, maar onder de streep is elektrisch rijden altijd nog goedkoper dan tanken met benzine, diesel of LPG. Het kan wel de helft aan kosten schelen als u uw auto thuis oplaadt. Als u uw auto oplaadt bij een openbaar laadpunt, bent u vaak wel duurder uit dan thuisladen, maar ook dan is het goedkoper dan reguliere brandstof.

Nadeel: Het laden kost tijd

Bij het afwegen van de voordelen en nadelen van elektrisch rijden, is de laadtijd een dilemma bij velen. Het kost inderdaad meer tijd om elektrisch te laden dan te tanken bij een benzinestation. Waar je een benzinetank binnen enkele minuten volledig kan vullen, heeft de accu van een elektrische auto meer tijd nodig. De laadtijd is afhankelijk van de grootte van uw accu in kW en de snelheid van het laden in kWh. Gemiddeld genomen kan u ervan uit gaan dat u met een thuislader bijna 8 uur kwijt bent. Bij een publiek oplaadpunt is dat ongeveer 1 tot 2 uur en bij een snellaadpaal een half uur. Het vraagt wel om enige planning als u langere afstanden wilt rijden.
Een groot nadeel hoeft het echter niet te zijn. Met zappi kunt u instellen wanneer uw auto opgeladen moet zijn. Onze slimme energiemonitoren kunnen bovendien bepalen wanneer de stroom het goedkoopst is en op dat moment uw auto laden. Daarna hoeft uw auto pas weer geladen te worden wanneer de actieradius niet meer toereikend is. Op dat moment heeft u al enkele uren elektrisch kunnen rijden en bent u waarschijnlijk zelf ook wel toe aan een pauze. Dat kan u dan mooi combineren met laden.

Nadeel: De aanschaf van een elektrische auto is hoger

Als men iets als een groot nadeel van elektrisch rijden ziet, is het wel de aanschafprijs. Het is inderdaad op dit moment nog zo dat elektrische auto’s duurder zijn dan een brandstofauto. Steeds meer mensen kiezen er echter voor om elektrisch te rijden, waardoor de vraag groter is en er meer aanbod zal komen. Het aandeel tweedehands auto’s zal dan ook mee stijgen. De aanschaf van een elektrische auto wordt daarmee goedkoper.

Voordeel: Minder onderhoud nodig

De aanschafprijs mag dan wel een grotere kostenpost zijn, het onderhoud is dat niet. Dat is een groot voordeel van elektrisch rijden. Een elektromotor heeft minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor. Daardoor heeft een elektrische auto minder snel last van slijtage.
Daarnaast wordt elektrisch rijden door de overheid gestimuleerd met een subsidie. Ook heeft het voor u fiscale voordelen. De bijtelling van elektrische leaseauto’s is een stuk lager dan die voor benzine- en dieselauto’s. Op dit moment hoeft u in Nederland daarnaast ook geen wegenbelasting of aanschafbelasting (BPM) te betalen. Dat scheelt in de kosten.

Nadeel: Elektrisch rijden brengt me minder ver

Er zijn dus voordelen en nadelen van elektrisch rijden. Of een elektrische auto voor u geschikt is, hangt van meerdere factoren af. Een van de belangrijkste vragen die u zichzelf zou moeten stellen is toch wel: Is de actieradius voor mijn dagelijkse bezigheden voldoende? Het nadeel van elektrisch rijden is dat u minder ver kan rijden met een volle accu dan met een volle tank benzine. Gemiddeld genomen kunt u tussen de 100 en 500 kilometer rijden met een volle accu. Met een benzineauto kunt u met een volle tank van 50 liter een afstand van 750 kilometer overbruggen. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 1 op 15.
In de techniek zijn ze volop bezig met het ontwikkelen van accu’s die een hogere actieradius kunnen bieden. De verwachting is dus dat u in de toekomst steeds verder elektrisch kan rijden.
Elektrische auto met myenergi producten combineren

Voordeel én nadeel: Elektrische auto’s zijn stil

Om onze opsommingen van voordelen en nadelen van elektrisch rijden af te sluiten, benoemen we graag dat elektrische auto’s een stuk stiller zijn. De elektromotor maakt veel minder geluid dan een verbrandingsmotor. Dat is een voordeel doordat het geluidsoverlast afneemt. Met name als u in een gebied woont vlakbij een snelweg, is het een stuk prettiger als meer mensen elektrisch rijden. Het is echter ook een nadeel. Het overige verkeer hoort u minder snel aankomen. Het kan dus gebeuren dat een fietser of voetganger u over het hoofd ziet. Een aanrijding veroorzaken is natuurlijk het laatste wat u wilt. Daarom maken sommige elektrische auto’s expres meer geluid bij lagere snelheden.

Voordelen en nadelen van elektrisch rijden, hoe denkt myenergi daarover?

De keuze of u wel of niet kiest voor een elektrische auto na het afwegen van de voordelen en nadelen van elektrisch rijden is natuurlijk aan uzelf. Bij myenergi zien wij graag meer elektrische auto’s op de weg. De ontwikkelingen gaan razendsnel en elektrische auto’s kunnen steeds efficiënter en veiliger gereden worden. Door uw auto daarnaast op te laden via uw eigen zonnepanelen is het een schone én goedkope manier van rijden. Wij zien het dan ook als een mooie stap naar een duurzamere toekomst.

myenergi