Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Zonne-energie: Alles wat je moet weten

Solar Power

Zonnepanelen worden steeds populairder en dat is niet gek. Ze zorgen ervoor dat u zelf uw eigen energie kan opwekken en verminderen daardoor uw energiekosten. Bent u benieuwd hoe zonne-energie precies werkt en wat het voor u kan betekenen? Lees dan verder.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken gebruiken van het zonlicht en zetten deze om in bruikbare energie die u in huis kan gebruiken. U komt ze ook weleens onder de naam pv-panelen tegen, wat staat voor Photo Voltaic. ‘Photo’ betekent licht en ‘Voltaic’ elektriciteit. Pv-panelen zijn dus letterlijk panelen die elektriciteit uit licht creëren. Zonnepanelen bestaan uit verschillende kleine zonnecellen die gebruik maken van ‘Photo Voltaic’ om energie op te wekken.

Wat doen zonnecellen?

Het creëren van zonne-energie is een ingewikkeld proces. Het kan grofweg opgedeeld worden in drie stappen:

  1. Het licht van de zon wordt geabsorbeerd, waardoor de elektronen in de zonnecellen los komen.
  2. De elektronen verplaatsen zich en creëren een stroming.
  3. Deze stroming wordt gevangen en doorgezet naar kabels.

Hoe wordt zonne-energie elektriciteit?

Wanneer de zonne-energie de voorgaande stappen heeft doorlopen, gaat het via de kabels naar een omvormer. Hier wordt de energie van het zonnepaneel omgezet naar bruikbare energie voor uw woning.

Kan ‘s nachts ook zonne-energie opgewekt worden?

Velen vragen zich af wat er gebeurt wanneer de zon ondergaat of wanneer er weinig zonlicht is op een dag. Wanneer je overdag van huis bent, zal je voornamelijk in de avonduren energie gaan verbruiken.
Als eerste is het belangrijk om te weten dat zonne-energie wel uw eerste bron van elektriciteit kan worden, maar vraagt vele aanpassingen om volledig van het net af te gaan. In de avond, wanneer de zon onder is, zullen uw zonnepanelen in standby-modus gaan en zal u elektriciteit voornamelijk uit het komen. Het is daarom voordelig om te kijken hoe u energie efficiënt kan inzetten in uw woning. In de volgende paragraaf gaan we hier op in.

Wat gebeurt er met zonne-energie dat ik niet gebruik? En hoe kan ik minder afhankelijk van het net worden?

De meest ideale optie is natuurlijk om uw zelfopgewekte energie zelf te gebruiken of op te slaan in uw woning. Er zijn veel ontwikkelingen gaande die hier opties voor uitzoeken. Zo is de thuisbatterij steeds effectiever in gebruik aan het worden. Met een thuisbatterij kunt u de energie die u overdag teveel opwekt opslaan om ’s avonds of op dagen dat er minder zonuren zijn te gebruiken.
Onze innovatieve eddi is perfect om uw zelfopgewekte energie zo optimaal mogelijk te gebruiken. Eddi gebruikt namelijk uw overschot aan energie om uw woning te verwarmen en te zorgen voor warm water.
Met onze harvi en zappi producten kunt u daarnaast uw energie nog slimmer inzetten. Ze kunnen herkennen wanneer de daltarieven gelden en u dus minder geld kwijt bent aan uw energieverbruik.
Zonder het gebruik van een opslag voor uw zelfopgewekte zonne-energie zal het verdwijnen naar het net. Eerst kreeg u daar nog een mooie vergoeding voor van energieleverancier, maar deze salderingsregeling wordt steeds verder afgebouwd.

Wat zijn de voordelen van zonne-energie?

Het gebruiken van zonne-energie in uw woning heeft veel voordelen. Het meest belangrijke voordeel is dat het een hernieuwbare energiebron is. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, zal zonne-energie nooit opraken en het is niet schadelijk voor het milieu.
Een ander voordeel is dat het je energierekening omlaag brengt. Wanneer u uw zonnepanelen combineert met onze eddi, kunt u ook uw gasrekening verlagen. De investering die het aanschaffen van de producten kost, verdient u snel terug door de besparingen in energiekosten. Zeker nu de gas- en elektriciteitsprijzen aan het stijgen zijn, is het extra voordelig om nu te investeren in zonnepanelen.
Zonnepanelen vragen daarnaast weinig onderhoud. Daar hoeft u dus nauwelijks kosten voor te maken.
Met de stijgende huisprijzen kunt u met zonnepanelen nog een voordeel behalen: De waarde van uw woning stijgt. Mocht u in de toekomst besluiten te verhuizen kunt u meer geld voor uw woning krijgen dan bijvoorbeeld uw buurman met hetzelfde soort huis zonder zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van het aantal panelen dat op uw dak past en het type paneel dat u wilt. Uitgaande van een set van tien panelen zal u ongeveer € 4.400 betalen voor de installatie inclusief btw en het plaatsen van de omvormer. Deze btw is in Nederland nog terug te vragen bij de belastingdienst. Uiteindelijk betaalt u ongeveer € 3.650 voor jouw tien zonnepanelen (cijfers: Milieu Centraal).
Solar Power

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waaronder:

  • Monokristallijn (zwarte) panelen: Deze panelen staan bekend om hun hoge prestaties en zien er volgens sommigen estethisch gezien het beste uit. Het is een van de duurdere panelen.
  • Polykristallijn (blauwe) panelen: Deze panelen zijn goedkoper dan monokristal panelen, maar presteren in vergelijking een stuk minder.
  • Dunne film panelen: Deze zonnepanelen zijn gemaakt van een combinatie aan materialen. De panelen zijn draagbaar, flexibel en licht van gewicht. Ze worden ook als esthetisch plezierig gezien.

Dan zijn er ook nog flexibele zonnepanelen. Deze zijn licht van gewicht en erg veelzijdig in gebruik. Het is een draagbaar alternatief voor de traditionele zonnepanelen. Ze kunnen opgerold en opgevouwen worden, waardoor ze langer meegaan en ook op meerdere plekken toe te passen zijn, zoals op een camping. Een nadeel van flexibele zonnepanelen is wel dat ze minder efficiënt zijn dan niet-flexibele panelen.

Heeft u al zonnepanelen geïnstalleerd?

Als u al zonnepanelen op uw dak heeft, kunt u overwegen om er extra bij te plaatsen als u nog ruimte heeft. Haal het maximale uit uw zonne-energie met onze energiebesparende producten. Heeft u nog vragen over het gebruik van onze producten? We helpen u graag!

myenergi