Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Wat is duurzaamheid? Een gids voor een duurzaam leven

Duurzaam leven in huis is iets waar veel mensen mee bezig zijn. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en zorgen voor een betere toekomst. Maar hoe kun je duurzaam leven? In dit artikel geven we graag tips om duurzaam te leven.

Wat is duurzaam leven?

Duurzaamheid verwijst naar alles wat geen negatieve invloed heeft op mensen, levende dieren en natuurlijke bronnen. Het is een parapluterm dat alles omvat van energieconsumptie tot aan mensen rechten en hoe we ons voedsel kopen en eten. Duurzaamheid is op verschillende terreinen toe te passen, zoals in huishoudens, lokale gemeenschappen en de wereldbevolking.
Duurzaam leven houdt in dat u uw energieverbruik probeert te beperken, plasticafval vermindert, lokaal koopt of zelfs uw eigen groenten verbouwd en uw eigen energie produceert. Door dit te doen creëer je een veiligere omgeving voor mensen en het milieu.
Bij myenergi is duurzaamheid de basis van alles wat we doen. Het motiveert ons om te vechten voor een betere en veiligere wereld voor toekomstige generaties. We begrijpen ook dat zo’n breed concept moeilijk toe te passen is in het dagelijks leven. Daarom helpen we u graag door middel van inspiratie en tips om duurzaam te leven.
Recycle, reduce, reuse

Drie basispunten voor duurzaamheid

Onderzoekers en academici verdelen duurzaamheid op in drie categorieën:

  • Economische leefbaarheid
  • Sociale gelijkheid
  • Milieubescherming

Door te kijken waar er verbeterpunten zijn op het gebied van duurzaamheid, kunnen we de meest kwetsbare mensen, wezens, plaatsen en bronnen in de wereld beschermen.

Beschermen van het milieu

Milieubescherming is waar we bij myenergi naartoe werken. Het draait hierbij om het beschermen van ons milieu en onze bronnen over de lange termijn, en zo te voorkomen dat ze uitgeput raken en de wereld beschadigen. Het milieu wordt bedreigd door het verbranden van fossiele brandstoffen, de opwarming van de aarde, plasticvervuiling in onze oceanen, ontbossing en helaas nog veel meer.
Duurzaam leven en hernieuwbare energie gaan daarom hand in hand samen om te strijden tegen de klimaatcrisis. Gelukkig worden hernieuwbare energie en andere duurzame alternatieven steeds toegankelijker.

Sociale duurzaamheid

Sociale duurzaamheid draait om het identificeren en managen van de positieve en negatieve invloeden die bedrijven, organisaties en productieprocessen hebben op mensen. Zo verwijst het naar:

  • Beschermen van mensenrechten
  • Veilige leefomstandigheden
  • Gelijkheid
  • Gezondheid
  • Het beschermen van de rechten van werknemers, kinderen en mensen met een beperking.

Economische duurzaamheid

Economische duurzaamheid verwijst naar de praktijken die bijdragen aan een economische groei over de lange termijn zonder de sociale en culturele aspecten en het milieu te beschadigen.
Duurzaam leven en rekening houden met economische duurzaamheid doe je door lokaal te shoppen en eten en door spullen te kopen bij kringloopwinkels of tweedehandswebshops.

Duurzame materialen

Alle producten gaan door een levenscyclus. Ze ontstaan bij de productie en eindigen bij het wegdoen. Duurzame materialen houden rekening met iedere fase in deze cyclus. Producten kijken hoe ze de negatieve impact van hun duurzaam product zo klein mogelijk kunnen houden.
Materialen als hout, bamboe en andere plantaardige materialen zijn duurzaam doordat ze op natuurlijke wijze groeien en vergaan. Andere materialen als aluminium en koper kunnen weer oneindig gerecycled worden, wat hun levenscyclus ook duurzamer maakt. Door u bewust te zijn van uw materiaalkeuze kunt u duurzaam leven.

Duurzaam leven en plastic

Een documentairereeks van de BBC, genaamd ‘The War On Plastic’, maakt eerder al eens duidelijk dat iedere minuut van iedere dag een vrachtwagen vol met plastic zijn weg vindt naar de oceaan. Dat plastic is een bedreiging voor het onderwaterleven en zorgt voor vervuiling in de oceanen, stranden en landschappen.
Ongeveer 50% van het plastic is gemaakt om slechts één keer te gebruiken voordat het weggegooid wordt. Het duurt zo’n 400 jaar voordat plastic is afgebroken en in die tijd kan het veel schade aanrichten. Plastic kenmerkt zich ook door in steeds kleine stukken af te breken, zogeheten microplastics. Wanneer microplastics eenmaal aanwezig zijn in de natuur, zijn deze niet meer weg te halen.
Tegenwoordig wordt slechts 9 procent van het plastic in de wereld gerecycled. Plastic dat slechts eenmalig gebruikt wordt, zoals tasjes, rietjes en verpakkingen, zijn de grootste onnodige vervuilers die ook niet hernieuwbaar zijn. Wil je tips om duurzaam te leven? Start dan met het verminderen van je plastic.
Plastic afval

De 3 R’s: Reduce, reuse en recycle

Een basisregel voor een duurzaam leven in huis is: reduce, reuse en recycle. Door u hiervan bewust te zijn, kunt u uw ecologische voetafdruk verkleinen.

Minder kopen, minder verbruiken

Een van de effectieve manieren voor een duurzaam leven is het verminderen van uw energieverbruik en plasticafval. Dat kan door enkele simpele aanpassingen die wel veel effect hebben.
Bespaar energie door over te stappen naar LED verlichting en zet altijd uw apparaten en lampen uit die u niet gebruikt. Vermijd onnodige plasticverpakkingen en kies voor herbruikbare producten, zoals een herbruikbare waterfles of koffiebeker, in plaats van wegwerpplastic.
Wil je een stap verder gaan met duurzaam leven? Verminder dan ook de hoeveelheid vlees die u eet en kies lokale seizoenproducten.
Hergebruiken spullen

Hergebruiken

Een andere tip om duurzaam te leven is om vaker te letten op hergebruiken. Koop minder spullen en als u dan toch echts iets nodig heeft, kijk dan of het tweedehands te verkrijgen is. Tegenwoordig kun je allerlei spullen in kringloopwinkels en op tweedehandswebsites vinden, zoals kleding, boeken, apparaten, decoratie en nog veel meer. Door te kiezen voor tweedehands bespaar je niet alleen geld, maar ook onnodig afval.
Heeft u zelf spullen in huis die u niet meer gebruikt? Kijk dan of u ze kunt doneren aan een goed doel of een kringloopwinkel of verkoop ze zelf online. Zo kunnen anderen genieten van uw spullen.
Recyclen afval
 

Recyclen

Het derde onderdeel van de basisregel voor een duurzaam leven, is recyclen. Door te recyclen voorkom je afval. Kijk voordat u iets weggooit op de verpakking in welke afvalbak u het product mag weggooien.

Groene energie

Een duurzaam leven gaat hand in hand samen met het gebruiken van groene energie. U kan overstappen naar een groene energieleverancier of zelf energie gaan opwekken. Met onze groene producten kunt u dat laatste zelf eenvoudig doen.
Duurzaam leven

Duurzaam leven in de toekomst

De afgelopen zeventig jaar hebben we onze aarde behoorlijk uitgeput door intensieve veehouderij, de technologische revolutie en een enorme vraag naar elektriciteit. Nu we de harde waarheid over klimaatverandering onder ogen beginnen te zien, is het duidelijk geworden dat we nieuwe technieken aanleren en anders omgaan met onze energiebehoefte.
Bij myenergi werken we iedere dag aan het ontwerpen en creëren van hernieuwbare energie technologieën die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast vinden we het belangrijk om onze lessen met anderen te delen. Door ons bewust te zijn van onze invloed op de aarde, willen we de weg vrijmaken voor een duurzaam leven in huis. We willen onze voetafdruk omlaag brengen en een duurzame toekomst voor iedereen creëren.

myenergi