Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

De impact van elektrisch rijden

Er zijn tegenwoordig vrijwel dagelijks berichten in de media over elektrisch rijden. De mobiliteitstransitie naar zero-emissie voertuigen is niet meer te stoppen. Meer en meer wordt het duidelijk dat in de nabije toekomst de keuze om over te stappen naar een fossielvrije mobiliteitsoplossing, gemaakt zal moeten worden. Overheden stimuleren met kortingen en belastingvoordelen, stedelijke besturen nemen maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren en ook de auto-industrie investeert flink om binnen enkele jaren klaar te zijn om aan de (niet te stuiten) vraag te voldoen.
Elektrisch rijden is de toekomst, of beter, zodra deze binnen het budget past, een verstandige keuze. Want laten we eerlijk zijn, voor velen is een auto met elektrische aandrijving nog steeds een te grote investering. Echter, de tweedehands markt groeit gestaag, en nu al wordt duidelijk dat de restwaarde door de stijgende vraag hoog is. Een eye-opener voor wie nu toch nog overweegt een brandstofwagen te kopen, de vraag naar benzine en diesel voertuigen zal binnen vijf jaar flink afnemen aangezien milieuzones de bewegingsvrijheid van deze CO2 belastende auto’s beperken.
Elektrisch rijden

Verschil met traditionele auto’s

Eénmaal de keuze gemaakt voor een elektrisch voertuig, zijn er natuurlijk enkele verschillen in de aanpak om ermee te kunnen rijden. Elektrisch rijden is wel even anders dan het rijden in een benzine- of dieselauto. Het mag misschien vanzelfsprekend zijn, maar het grootste verschil met traditionele auto’s is dat elektrische auto’s geen CO2 uitstoten. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en er is geen vervuilende uitstoot. Dit is voor mensen die graag hun ecologische voetafdruk verkleinen natuurlijk een belangrijk voordeel. Het is natuurlijk wel belangrijk rekening te houden met het type stroom die u gebruikt om de wagen op te laden. Hoe groener de stroom is, des te natuurvriendelijker de auto is.

Hoe kan je een elektrische auto opladen?

Er zijn grofweg 3 manieren om uw auto te laden: snel-laden, publiek laden en thuisladen.

Snel laden

De eerste methode wordt vooral gebruikt tijdens een langere autorit waarbij de capaciteit van de accu niet voldoende is om het doel te bereiken. Er kan dan met hoog vermogen zeer snel worden bijgeladen, meestal is tussen de 20 en 30 minuten al voldoende om de rit te kunnen vervolgen. De stroom die hierbij wordt gebruikt kunt u niet zelf beïnvloeden.

Publiek laden

Hetzelfde geldt voor publiek laden, voor mensen die niet thuis kunnen laden of als u langere tijd ergens parkeert. Ook hierbij kunt u niet zelf bepalen welke stroom u in het voertuig laadt. Uiteraard zal naarmate de energiemix groener wordt, ook deze stroom steeds duurzamer worden geproduceerd en is de impact op het milieu steeds minder belastend.

Thuisladen

Bij de derde mogelijkheid om op te laden bij elektrisch rijden is het thuisladen. U kunt zelf beslissen op welke manier de elektronen voor uw wagen zijn opgewekt. U kunt namelijk via uw stroomleverancier kiezen voor groene contracten die u verzekeren van schone stroom. Op het moment van afname zou deze stroom echter nog steeds grijs kunnen zijn, maar deze zal op een later tijdstip dan wel moeten worden gecompenseerd.
Als u echter zelf energie opwekt, met zonnepanelen of een windturbine, zou het mogelijk moeten zijn om die groene stroom direct naar uw voertuig te herleiden. En dat is inderdaad precies waarmee het volgende product middels innovatieve technieken al in 2017 op de markt is gekomen. De myenergi zappi laadstations bieden namelijk die mogelijkheid door bij het laden rekening te houden met het zonnestroom overschot. Hierbij wordt er geen stroom meer uit het algemeen stroomnet gehaald. Het is puur de eigen opwek die, mits deze beschikbaar is, in het voertuig wordt geladen. En hiermee is dan gegarandeerd dat u volledig groen, zonder kolenstroom kunt autorijden.

Hoe kies ik een thuislader?

Er zijn veel thuisladers op de markt, elk merk probeert zijn graantje mee te pikken van de snelgroeiende markt. En elk merk en type heeft zijn eigen unieke kenmerk, het is een flinke uitdaging om de juiste keuze te maken. Belangrijke eigenschappen die een slim laadstation moet bezitten zijn evident, het toestel moet veilig en snel het voertuig kunnen laden.
De myenergi zappi heeft slimme technieken die de hoofdzekering van uw woning beschermen. Ook als u de wagen wilt kunnen laden tijdens het koken of als de wasmachine, de waterkoker, of uw warmtepomp ingeschakeld wordt. Het vermogen van het laadstation wordt automatisch omlaag geregeld als dit nodig is om uw huisinstallatie niet te overbelasten.
Tegelijk kunt u het toestel zo inrichten dat er rekening wordt gehouden met het aanstaande capaciteitstarief. Zo blijft u de mogelijkheid houden om aan het voordeligste tarief de stroom te kunnen inkopen, terwijl de wagen maximaal groen en snel kan worden geladen. De impact van het elektrisch rijden wordt op deze manier tot een minimum gereduceerd, het stroomnet wordt minder belast, uw elektriciteitsrekening zal voordeliger uitvallen en ook het milieu wordt er zeker door geholpen. We dragen met zijn allen een verantwoordelijkheid waarbij de juiste keuzes maken bepalend zijn om de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen.

myenergi