Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Met een elektrische auto op vakantie, kan dat?

Elektrische auto op vakantie

Is het mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan? Hoe zit het dan met laden en waar moet ik rekening mee houden? We geven u graag wat tips wanneer u met een elektrische auto op vakantie gaat.
Het is goed mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Het is een schonere manier van reizen dan met een brandstofauto op pad gaan en ook veel milieuvriendelijker dan met het vliegtuig reizen. U zult er echter wel wat meer voorbereidingen voor moeten treffen.

Waar moet ik op letten als ik met een elektrische auto op vakantie ga?

Om zorgeloos op pad te gaan, zijn er een aantal punten die u vooraf kunt checken wanneer u met een elektrische auto op vakantie gaat:

  • Plan uw route vooraf en bekijk waar er laadpunten staan
  • Controleer of uw laadpas werkt in het buitenland
  • Hoeveel bagage neemt u mee en rijdt u met een aanhanger of caravan?

Laadpunten onderweg

In Nederland en België zijn er genoeg laadpunten onderweg te vinden. In het buitenland kan dat echter nog weleens verschillen. Het is daarom goed om vooraf te checken waar u uw auto kunt laden onderweg. Stippel uw route zodanig uit, dat u altijd nog wat extra kilometers overhoudt voordat u écht moet gaan laden. Zo komt u niet onvoorzien met een lege accu te staan.
Met diverse apps als Chargemap, Plugsurfing of Pump kunt u eenvoudig uw route plannen. De apps berekenen op basis van uw type auto en bestemming de meest ideale route met voldoende laadpunten onderweg.
Tip: Kijk vooraf of op uw bestemming laadpunten bij de accommodatie aanwezig zijn of boek een extra overnachting bij een hotel met laadpunten om tussendoor uw auto te kunnen laden.

Laadpas in het buitenland

Niet alle laadpassen werken in het buitenland. Controleer voor u vertrekt of uw pas wél bij buitenlandse laadstations gebruikt kan worden. Bij sommige laadpunten kunt u ook met uw telefoon betalen of via een QR code online betalen.

Hoeveel bagage neemt u mee en rijdt u met een aanhanger of caravan?

Gaat u met een elektrische auto op vakantie en wilt u ook een caravan of aanhanger meenemen? Bedenk dan goed dat dit niet bij iedere auto mogelijk is. Niet iedere elektrische auto kan voorzien worden van een trekhaak. Bovendien zal uw accu sneller leeg raken wanneer u zwaar beladen op pad gaat. Houd hier rekening mee in het plannen van uw reis.

Op wintersport met een elektrische auto

Gaat u op skivakantie en wilt u reizen met een elektrische auto? Doordat u in koude temperaturen gaat rijden, zal uw accu sneller leeg zijn. Houd daar rekening mee bij het plannen van uw reis. Vergeet ook niet om winterbanden te plaatsen en sneeuwkettingen mee te nemen.

myenergi