Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Feiten over hernieuwbare energie: 8 weetjes die u zullen verbazen

feiten over hernieuwbare energie

Bij myenergi geloven we dat leren over de voordelen van hernieuwbare energie een stap is naar een duurzamere toekomst. Maar wie zegt dat leren saai is? We hebben een aantal feiten over hernieuwbare energie verzameld die u zullen verbazen en inspireren.

1. Eén windturbine kan genoeg energie opwekken voor 1.400 woningen

Windenergie is een zeer efficiënte bron van energie: slechts één windturbine kan al genoeg elektriciteit opwekken om 1.400 huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse energiebehoeften. Dat is hetzelfde als 230 miljoen koppen thee zetten of een gemiddelde computer 2.000 jaar laten draaien.

2. Zonne-energie kan opgeslagen worden in zout

Zonne-energie is een bekende energiebron. Maar een van de minder bekende feiten over deze hernieuwbare energie is dat het opgeslagen kan worden in zout. Een energiecentrale in Spanje wekt overdag zonne-energie op en pompt in de nacht 7 uur aan stroom rond door de omgeving. De energie is opgeslagen in een ton met zout van over de 500 graden Celsius. Het zout wordt gebruikt om stoom te produceren en zo energie op te wekken.

3. Google, Apple, en Facebook zijn bezig met een ‘groen internet’

Techgiganten gebruiken steeds vaker groene energie voor hun diensten. Apple staat op dit moment daarbij bovenaan en heeft de hoogste groene energiescore met 83%.
Facebook staat op de tweede plek met 67%. Mark Zuckerberg beloofde dat zij in iedere nieuwe data center 100% groene energie zullen gebruiken. Op deze manier werken de techgiganten ernaartoe om het internet volledig op hernieuwbare energie te laten draaien.
Duurzame energiebronnen

4. Volgens het WNF kan tegen 2050 alle energie hernieuwbaar zijn

Onderzoekers van Stanford hebben ontdekt dat de planeet over kan gaan op 100% hernieuwbare energie tegen 2050. In dit onderzoek zijn de gegevens van de 139 landen, die verantwoordelijk zijn voor 99% van de wereldwijde uitstoot, geanalyseerd.
Het grootste voordeel van dit bijzondere feit over hernieuwbare energie is dat het onze energie-efficiëntie een enorme boost kan geven. We zullen niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en uitputbare bronnen. Het WNF benadrukt echter wel dat dit alleen mogelijk is wanneer de juiste politieke, financiële en sociale beslissingen snel worden genomen.

5. Hernieuwbare energie bestaat al miljoenen jaren

Voordat we kolen verbranden als fossiele brandstof in de 19e eeuw, was alle energie die we gebruikten hernieuwbaar. Al meer dan een miljoen jaar geleden gebruikten we al biomassa voor energie. De Romeinen waren daarnaast de eersten die geothermische energie gebruikten om hun huizen te verwarmen. Ze gebruikten de warme lucht onder hun vloeren en in hun muren als verwarming.
Nog een verbazingwekkend feitje over hernieuwbare energie: De eerst geregistreerde windmolen was ontdekt in Perzië en was rond 700 tot 900 v.C. uitgevonden.

6. Materialen voor hernieuwbare energie groeien sneller dan verwacht

De ontwikkelingen gaan snel. De International Energy Agency (IEA) geeft aan dat zonne-energie-, windenergie- en waterkrachtprojecten de laatste vier jaar enorm gegroeid zijn. De technische ontwikkelingen gaan snel en huidige producten worden steeds verder verbeterd om nog efficiënter te werken.

7. Er zijn al landen die volledig hernieuwbare energie gebruiken

Costa Rica maakt in 2016 al bijna volledig gebruik van hernieuwbare energie. De 4,9 miljoen inwoners gebruiken elektriciteit van waterkrachtcentrales bij rivieren. Andere landen die voorop lopen zijn Albanië, IJsland en Paraguay.

8. In 1873 werd de terugkeer naar hernieuwbare energie al voorspeld

Al tijdens de Industriële revolutie voorspelden experts dat er een einde zou komen aan fossiele brandstoffen. In 1873 schreef professor Augustin Mouchot:
The time will arrive when the industry of Europe will cease to find those natural resources, so necessary for it. Petroleum springs and coal mines are not inexhaustible but are rapidly diminishing in many places. Will man, then, return to the power of water and wind?

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de voordelen van hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, stoten bijna geen broeikasgassen uit, dus ze dragen positief bij aan het klimaat. Wilt u meer weten? Lees dan ook onze blogs 10 voordelen van hernieuwbare energie en de meest gestelde vragen over hernieuwbare energiebronnen.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie is afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals zonlicht, wind, water en de aarde zelf. Er zijn vijf bekende vormen die we graag in dit artikel bespreken: 5 soorten hernieuwbare energie. Daarnaast vertellen we u ook graag over het verschil tussen hernieuwbare, groene en schone energie.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is afkomstig van de zon. Met behulp van zonnepanelen wordt de warmte van zonnestralen omgezet naar elektriciteit. Hier kunt u meer lezen: Alles wat u wilt weten over zonne-energie.

Hoe werkt windenergie?

Windenergie wordt opgewekt door windmolens. De kracht van de wind wordt omgezet in stroom. Hier kunt u meer lezen: Alles wat u wilt weten over windenergie.

myenergi