Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Hoe werkt energie terugleveren?

Energie terugleveren

Door middel van zonnepanelen kunt u zelf energie opwekken. Deze stroom kunt u zelf direct gebruiken, maar soms wekt u meer stroom op dan u verbruikt. Dat overschot aan stroom gaat terug naar het net. We noemen dat energie terugleveren. Op dit moment krijgt u voor teruggeleverde energie nog een vergoeding, maar dit wordt langzaam afgebouwd. Hoe werkt dat terugleveren precies?

Hoe werkt energie terugleveren?

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, moeten ze aangesloten worden op het net. U moet uw netbeheerder op de hoogte stellen dat u stroom gaat terugleveren. Eventueel kan de netbeheerder bij u langskomen om een geschikte meter voor teruglevering te installeren. Daarnaast zult u van veel netbeheerders uzelf moeten aanmelden voor energie terugleveren via energieleveren.nl. Het verschilt per netbeheerder hoe de aanmelding precies verloopt, dus informeer daar naar bij uw eigen beheerder.

Wat is de salderingsregeling?

Gaat u energie terugleveren, dan krijgt u daar op dit moment een financiële vergoeding voor.  Dit gaat via de zogeheten salderingsregeling. Vanaf 2024 verdwijnt de salderingsregeling echter zeer waarschijnlijk. U krijgt dan een steeds lagere vergoeding voor uw teruggeleverde energie. Het is daarom financieel gezien interessanter om zelf zoveel mogelijk uw eigen opgewekte energie te gebruiken. Voor het gebruik van uw eigen zonne-energie betaalt u namelijk niets. Wanneer uw zonnepanelen te weinig opwekken, betaalt u wel voor energie die u gebruikt vanaf het net. Het loont dus om slim om te gaan met uw energie. Bovendien wordt het elektriciteitsnet minder belast wanneer meer mensen zelf energie produceren en consumeren.

Hoe ga ik slim om met mijn energie?

Wanneer energie terugleveren niet langer financieel voordelig is, kunt u het beste zelf uw energie gebruiken. Energie die u direct weer gebruikt, levert u namelijk ook niet terug. Wanneer u bijvoorbeeld uw wasmachine laat draaien terwijl u zonne-energie opwekt, gebruikt u direct deze energie. Om efficiënt om te gaan met uw energie, is het daarom slim om elektrische apparaten zoveel mogelijk te gebruiken wanneer de zon schijnt.
Door gebruik te maken van onze slimme, groene energieproducten kunt u optimaal uw eigen energie inzetten. Met behulp van zappi kunt u uw elektrische auto laden met uw eigen zonne-energie. Combineert u deze EV lader met onze innovatieve eddi, dan kunt u ook uw water verwarmen.

myenergi