Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Plasticvrije producten: Waarom is het nodig?

Iedere dag creëren we een enorme hoeveelheid afval. De laatste jaren is plastic hierbij een grote rol gaan spelen. De laatste 50 jaar is de productie van plastic 20 keer zo groot geworden. Als we dat niet tegengaan, zal er over 30 jaar meer plastic dan vis zijn in onze oceanen. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven plasticvrije producten aan het produceren.

Waarom kiezen voor plasticvrije producten?

Plastic wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en vergaat niet. Plasticafval breekt steeds verder af in kleine stukjes totdat het niet meer met het blote oog te zien is. Deze micro- en nanoplastics blijven vervolgens rond zwerven op aarde. Het heeft een groot vervuilend effect op het land, water, de lucht en de natuur. Bovendien is de laatste jaren duidelijk geworden dat het ook een negatief effect heeft op onze eigen gezondheid.
De Plastic Soup Foundation zette een aantal feiten over plastic op een rij:

 • Bijna 40% wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal;
 • 40% van alle plastic producten wordt al binnen een maand weggegooid;
 • Ieder jaar belandt zo’n 300 miljoen ton plastic op de afvalberg;
 • Een gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 174 kilo verpakkingsafval weg. 19% daarvan is plastic;
 • Akkers waarin onze gewassen groeien zijn wel 4 tot 23 keer zwaarder vervuild met microplastics dan de oceanen;
 • Iedereen krijgt via de voedselketen en het drinkwater microplastics binnen.

Door uw plasticverbruik te minderen en te kiezen voor plasticvrije producten kun je een groot verschil maken.
 
Plasticvrije producten

Plasticvrije producten in de badkamer

Plastic wordt vaak gebruikt om voedingswaren te verpakken, maar ook uw badkamer staat waarschijnlijk vol plastic. Terwijl in de keuken zo’n 90% van de verpakkingen gerecycled wordt, is dat in de badkamer slechts 50%. Vaak zijn verzorgingsproducten hygiëneproducten lastiger om te wisselen voor plasticvrije alternatieven. Toch zijn er genoeg alternatieven beschikbaar. Kijkt u eens of u de volgende producten kan omwisselen voor duurzamere alternatieven:

 • Plastic tandenborstel > bamboe tandenborstel;
 • Tandpastatubes > glazen potjes met tandpastatabletten;
 • Wegwerpmesjes > stalen scheermesje;
 • In plastic verpakt maandverband > wasbaar maandverband of een organische menstruatiecup;
 • Shampooflessen > shampoobars;
 • Douchegel > los stuk zeep.

Plasticvrije producten in de keuken

Zoals we eerder in deze blog al vertelden wordt bijna 40% van al het plastic gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Door plasticvrije producten te kopen, kunnen we een hoop afval besparen. Met de volgende tips kunt u meer plastic besparen.

 • Groente en fruit los kopen in plaats van verpakt in plastic;
 • Neem tijdens het boodschappen doen uw eigen tasje mee in plaats van een plastic tas te vragen;
 • Is er een product in een kartonnen verpakking? Kies dan liever daarvoor.
 • Koop producten als rijst, noten en pasta in bij een plasticvrije winkel en doe ze in uw eigen glazen potten;
 • Neem een eigen broodzak mee.

 
Plasticvrije producten

Een toekomst zonder plastic

Bij myenergi streven we naar een vriendelijkere, groenere wereld. Door kleine stappen te zetten, zoals plasticvrije producten kopen, kunnen we samen een langdurige verandering teweeg brengen en onze toekomstige generaties beschermen.

myenergi