Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Geothermische energie: Alles wat u wilt weten

Geothermische energie

De aarde is een prachtige, krachtige planeet, maar het is ook een planeet die dringend gered moet worden. Brandstoffen en vervuiling zorgen voor een langzame afbouw van haar kracht, maar we kunnen haar redden door hernieuwbare energie te gebruiken. Een onderdeel van de oplossing is geothermische energie, oftewel aardwarmte. Het is een bron van energie dat letterlijk uit de aarde komt. We vertellen u er graag meer over.

Wat is geothermische energie?

Mensen genieten al duizenden jaren van geothermische energie. Wanneer u op vakantie bent geweest naar IJsland, Zwisterland of Hongarij, heeft u er wellicht ook van genoten. Hoe? Via warmwaterbronnen natuurlijk. Deze thermische baden gebruiken geothermische energie om het water te verwarmen. Maar wat is dat dan precies? Het woord ‘geothermisch’ is afkomstig uit het oude Griekenland. ‘Geo’ betekent aarde en ‘thermos’ betekent warmte. Het is dus letterlijke aardwarmte.

Hoe werkt geothermische energie?

Vrij van koolstof, duurzaam en hernieuwbaar. Geothermische energie tikt alle boxen aan om een schoon, rendabel alternatief te zijn voor fossiele brandstoffen als kool, olie en gas. Maar hoe werkt het? Zoals we eerder vertelden, maakt deze energiebron gebruik van de warmte die de aarde zelf opwekt. Volgens wetenschappers is 99,9% van onze planeet warmer dan 100 graden Celsius. Het is dus een enorm grote bron van energie.
Tijdens de scheikundelessen op school leren we dat warmte gelijk staat aan energie. Waarom? Omdat het een beweging van atomen en moleculen teweeg brengt. Geothermische energie gebruikt stromingen en warmwaterbronnen binnen de korst van de aarde voor energie. Met speciale geothermische warmtepompen wordt deze warmte omgezet in energie om onze huizen te verwarmen en koelen.

Wat is een geothermische warmtepomp?

Geothermische warmtepompen worden steeds populairder. Deze warmtepompen absorberen de warmte in de grond en gebruiken deze warmte om uw woning te verwarmen. Ze kunnen ook andersom gebruikt worden om uw woning te koelen.

Verschillende typen warmtepompen

Er zijn over het algemeen twee typen geothermische warmtepompen te onderscheiden:

  • Op basis van een horizontaal captatienet
  • Op basis van een verticaal captatienet

Het eerste type warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de grond van uw tuin. In uw tuin wordt een netwerk van buizen ingegraven, waardoor een vloeistof zal stromen. Deze vloeistof haalt de warmte uit de grond. Een warmtepomp op basis van een verticaal captatienet werkt in principe op dezelfde manier. In plaats van gebruik te maken van de grond in uw tuin, worden er bij dit type warmtepomp putten geboord. Dit laatste type wordt vooral gebruikt wanneer en niet genoeg grondoppervlakte beschikbaar is rondom uw woning.

Andere soorten hernieuwbare energie

Onze planeet is zodanig vervuild door het gebruik van fossiele brandstoffen dat de klimaatverandering een serieuze bedreiging is voor onze samenleving. Het goede nieuws is dat er genoeg alternatieven voor deze brandstoffen zijn, zoals geothermische energie.
Wilt u meer leren over hernieuwbare energiebronnen? Bekijk dan ook onze andere gidsen. Leer meer over verschillende energiebronnen en hoe u deze kan verrijken met onze groene energieproducten.

myenergi