Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Elektrische auto kopen: 4 tips

elektrische auto kopen

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een elektrische auto. Niet alleen de milieuvoordelen, maar ook de stijgende brandstofprijzen en groeiende aanbod spelen daarbij een rol. Maar waar let u op bij de aanschaf van een EV? Bij een elektrische auto zijn er andere dingen van belang als bij een diesel- of benzineauto. Gaat u een elektrische auto kopen? Lees dan deze tips.
Eind 2021 reden er 381.815 elektrische personenauto’s op de weg. Dat is drie keer zoveel als in 2016. De elektrische auto gaat een steeds grotere rol spelen op onze wegen. Ook de tweedehands elektrische auto’s zijn steeds populairder. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen informatie zoeken over het kopen van een elektrische auto.

Ik wil een elektrische auto kopen, waar let ik op?

Er zijn een aantal zaken van belang als u een elektrische auto gaat kopen. We zetten hieronder een aantal punten op een rij:

Past de auto bij uw gebruik?

Waarschijnlijk is het eerste waar u naar kijkt de prijs van de auto. Dat speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar de prijs moet wel in verhouding staan tot uw behoeften. Waar wilt u de auto voor gaan gebruiken? Gaat u iedere dag op en neer naar uw werk of gebruikt u de auto vooral om uw kinderen naar de sportvereniging te brengen? Reken uit hoeveel kilometers u per dag ongeveer rijdt. Idealiter kan de elektrische auto die u kiest dit aantal kilometers met één keer laden kunnen rijden. Een elektrische auto kopen, maar er vervolgens achter komen dat het niet bij u past is natuurlijk zonde.
Tip: Als particulier kunt u in Nederland bij aankoop van een volledig elektrische personenauto of een private leaseauto in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Dat kan schelen in de aanschafkosten van uw auto.

Waar kan u de auto laden?

Een elektrische auto zult u regelmatig moeten opladen. Een elektrische auto rijdt namelijk door middel van een accu die u moet opladen. U kan onderweg opladen bij een laadstation of thuis of op straat laden aan een laadpaal. Een laadpaal aan huis is vaak stukken goedkoper dan laden bij een commercieel station.

Hoe lang duurt het laden?

Niet geheel onbelangrijk is de laadtijd van uw auto. De laadtijd is afhankelijk van de grootte van uw accu in kW en de snelheid van het laden in kWh. Voordat u een elektrische auto gaat kopen, is het dus goed om te kijken naar de accu. Bij een gemiddelde batterij van 54kWh zal het bij een publiek lader van 50kWh ongeveer 64 minuten duren voordat de auto volledig is opgeladen. Een gemiddelde thuislader van 7kWh zal er ongeveer 7 uur en 42 minuten over doen.
Wilt u een tweedehands elektrische auto kopen? Dan is het belangrijk om de kwaliteit van de accu te controleren. De actieradius kan namelijk na loop van tijd teruglopen.

Combineren met zonnepanelen

Heeft u al zonnepanelen op uw dak liggen én wilt u een elektrische auto kopen? Dat is een perfecte combinatie. De ‘gratis’ stroom die u opwekt met uw panelen kunt u namelijk gebruiken om uw auto mee te laden. Met onze slimme EV-lader zappi maakt u dat nog eenvoudiger. Het apparaat kijkt of u zonne-energie heeft opgewekt en gebruikt die stroom op uw elektrische auto op te laden. Heeft u niet genoeg stroom opgewekt of heeft u geen zonnepanelen? Dan gebruikt zappi energie van het net. Via verschillende modi kan zappi zo ingesteld worden dat hij uw elektrische auto pas gaat laden wanneer het voordeligste tarief geldt.

myenergi