Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Plastic wegen: De oplossing voor afval?

Plastic wegen

De schadelijke effecten van plastic zijn al jaren bekend en al jaren een probleem. Maar nu heeft MacRebur een oplossing gevonden: plastic wegen. Hun missie? Twee problemen tegelijkertijd aanpakken: het verminderen van plasticafval én het verbeteren van de wegkwaliteit. 

Wat zijn plastic wegen?

Momenteel worden onze wegen gemaakt van bitumen, wat olie, stenen, klaksteen en zand gebruikt om het oppervlak te creëren. MacRebur wil de olie vervangen door plasticafval. In plaats van ons afval te dumpen op een berg, is het beter om het in te zetten om wegen te maken.

Waarom zijn plastic wegen nodig?

Al jaren zijn we ons bewust van plastic vervuiling, maar de échte doorbraak van hoe schadelijk deze vervuiling is, kwam pas in 2018. Door middel van schokkende beelden van onder andere golven van plastic die aanspoelden bij de Dominicaanse Republiek en de populaire documentaire van David Attenborough, Blue Planet, die liet zien dat een albatros plastic voerde aan haar jongen.

Hoeveel plastic wordt gebruikt in een weg?

Voor het maken van één kilometer weg met MacRebur’s oplossing zijn zo’n 684.000 plasticflessen, of 1,8 miljoen plastictassen nodig. Dat is bijna lange niet zoveel als we jaarlijks weggooien, maar het is een begin. Er wordt geschat dat we jaarlijks 22 biljoen plasticflessen en 500 biljoen plastictassen weggooien.
Wilt u weten wat u zelf kan doen om uw plasticgebruik te verminderen? Lees dan deze blogs:

  1. Verminder uw plasticvebruik
  2. Zelfconsumptie van groene energie
  3. Verlaag uw CO2-afdruk


Hoe milieuvriendelijk zijn plastic wegen?

Alhoewel het natuurlijk fantastisch is dat het plasticafval verminderd kan worden, heeft het verwerken van plastic tot wegen ook een nadeel. Tijdens de productie moet het plastic afgebroken worden en verbrand. Daarbij komen schadelijke moleculen in de atmosfeer.
Aan de andere kant, is het nog een nieuw project en wordt het nog verder ontwikkeld om problemen op te lossen.

En wat verder?

Plastic wegen kunnen niet alleen het plasticafval aanpakken, maar ook bijdragen aan de lokale economie. Lokaal afval kan lokaal verwerkt worden tot een plastic weg. MacRebur geeft ook aan dat zij hun plastic wegen kunnen recyclen wanneer ze niet meer bruikbaar zijn.

myenergi