Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Plastic verminderen: 4 tips met een grote impact

In de laatste 50 jaar is de plasticproductie vertwintigvoudigd. Als we niets doen en op deze manier verdergaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen zijn. Plasticverbruik verminderen is dus van groot belang voor de welvarendheid van onze planeet, maar hoe dat je dat? We inspireren u graag met vier kleine aanpassingen die wel een grote impact hebben.

Wat is het effect van plastic op het milieu?

Het kan wel tot 500 jaar duren voordat plastic gecomposteerd is. Het heeft een groot vervuilend effect op het land, water, de lucht en de natuur. Greenpeace claimt dat een “vrachtwagen vol plastic iedere minuut in onze oceanen komt en daardoor het zeeleven en onze ecosystemen beschadigd.” Plastic afval is niet alleen schadelijk voor organismen, dieren en vissen, maar ook voor onze economie.
De visindustrie en toerisme lijden allemaal onder de plasticvervuiling van de oceanen. En de impact gaat nog verder dan dat: Onze waterbronnen raken vervuild met plastic.

Wat kunnen we doen om dit te stoppen:

Uw verbruik van plasticverbruik verminderen is al een grote stap. Met deze kleine aanpassingen kun je al een hoop plastic voorkomen:

Recycle

De meeste huishoudens doen het al: recyclen. Gooi plastic dat je niet meer gebruikt weg in een plasticbak of -afvalzak. Vraag u zelf bij alles wat u weggooit af of het gerecycled kan worden. Weet u niet zeker wat wel en niet in de plasticafvalzak mag? Check het dan via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Plasticverbruik verminderen door herbruikbare flessen

how to reduce plastic use - myenergiEen hele simpele aanpassing die veel effect heeft, is het gebruiken van herbruikbare waterflessen. Hoe vaak drinkt u een waterflesje dat u daarna meteen weggooit? Of hoe vaak gebruikt u een koffiebeker die u daarna weggooit? Door herbruikbare waterflessen en koffiemokken te gebruiken, bespaart u een hoop plastic afval.


Vermijd plastic tijdens het boodschappen doen

Wegwerpplastic is het meest vervuilende type plastic. Nadat u het één keer heeft gebruikt, gooit u het immers meteen weg. Dit geldt niet allen voor waterflessen en koffiebekers, zoals we hierboven noemden, maar ook voor verpakkingsmateriaal van boodschappen. Koop volgende keer eens lokale groenten zonder plastic verpakking en gebruik een eigen boodschappentas. Vergeet u regelmatig een tas mee te nemen? Laat er altijd eentje in uw tas of in de kofferbak van uw auto liggen, dan heeft u ‘m snel bij de hand.

Ga voor plasticvrije alternatieven

Kijk eens rond in uw badkamer. Hoeveel plastic verpakkingen ziet u daar? Waarschijnlijk heeft u wel een plastic shampoofles, douchegel en tandenborstel staan. Hier zijn duurzamere, plasticvrije producten voor. Een tandenborstel van bamboe, een shampoo  bar en een stuk zeep, kunnen al helpen plasticverbruik verminderen.

Wat kunnen we nog meer doen?

Uw CO2-voetafdruk verlagen en plasticverbruik verminderen zijn enkele stappen, maar er is nog meer te doen. Leer hoe u kan meewerken aan een duurzame toekomst door te lezen over onze missie.

myenergi