Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Elektrische gezinsauto: Kan dat?

Elektrische gezinsauto

Een elektrische gezinsauto, bestaat dat wel? En is het wel een handige oplossing voor een gezin of kunt u toch beter een benzine- of dieselauto blijven rijden?
De meeste elektrische auto’s zijn in standaardmodellen met 4 of 5 zitplekken beschikbaar. Heeft u een groter gezin? Dan wordt de zoektocht wat lastiger, maar niet onmogelijk. Er zijn ook auto’s beschikbaar voor 7 personen. Houd er wel rekening mee dat elektrische gezinsauto’s over het algemeen starten bij prijzen vanaf €33.000. De ANWB heeft per prijsklasse een lijst opgesteld met welke elektrische auto’s beschikbaar zijn en hoeveel zitplaatsen het model heeft.

Voordelen van een elektrische gezinsauto

Elektrisch rijden is een schone manier om u van A naar B te verplaatsen. In tegenstelling tot een traditionele auto op brandstof stoot u bij een elektrische auto geen vervuilende stoffen uit. Maakt u daarnaast gebruik van groene energie om uw auto op te laden, dan bent u al helemaal duurzaam bezig. Een ander voordeel van een elektrische gezinsauto is dat het goedkoper is om uw accu te laden dan een tank te vullen met brandstof. Het nadeel is dan wel dat de aanschafprijs van zo’n auto een stuk hoger ligt dan een brandstofauto. Er komen wel steeds vaker goedkopere modellen op de markt en ook het tweedehands aanbod neemt toe.

Is een elektrische gezinsauto wel mogelijk?

Een gezin met nog jonge kinderen zal u als ouder zijnde vaak nog overal heen moeten brengen met de auto. Denk aan de voetbalwedstrijden buiten de eigen woonplaats, dagjes weg naar een pretpark of een familievakantie naar een camping in Frankrijk.
In een gezin is een auto vaak onmisbaar. Door de vele ritjes die u als ouder maakt, vragen velen zich af of een elektrische gezinsauto wel zo handig is. U kunt namelijk minder ver rijden met een volle accu dan met een tank benzine. Ook duurt het laden veel langer dan een tankbeurt. Zeker met kleine kinderen die niet er niet op zitten te wachten om driekwartier bij een laadstation stil te staan, is dat een uitdaging. Toch kunt u ook als gezin met de nodige voorbereidingen goed de weg op met een elektrische gezinsauto.

Waar moet een elektrische gezinsauto aan voldoen?

Idealiter beschikt een elektrische gezinsauto over een grote actieradius en voldoende beenruimte om voor iedereen een fijne zitplek te bieden. Een goede kofferbak is daarnaast ook handig om alle sportspullen en koffers in kwijt te kunnen.
Voordat u met uw gezin op pad gaat, heeft u thuis waarschijnlijk al uw handen vol om iedereen op tijd klaar te laten staan. Het is daarom niet prettig als u daarna ook nog eens uw auto eerst moet opladen. Een eigen EV-lader die u thuis kan gebruiken is daarom ideaal. Met zappi kunt u er eenvoudig voor zorgen dat uw auto de ochtend voor uw vertrek met een volle accu voor u klaar staat. Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u daar ook optimaal gebruik van maken om uw auto te laden.

Voordat u op pad gaat

Voordat u de weg op gaat met uw elektrische gezinsauto is het goed om vooraf uw route te bepalen. Kijk wat de snelste weg is naar uw bestemming en waar oplaadpunten te vinden zijn.  Mocht de accu onverwacht leeg raken, dan is het altijd handig om te weten waar u kunt laden. Gaat u naar een pretpark of dierentuin? Kijk eens op de website of het park speciale parkeerplaatsen heeft voor elektrische gezinsauto’s. Dan kunt u terwijl u met uw gezin het park bezoekt gelijk uw auto opladen voor de terugreis.
Extra tip: Neem genoeg entertainment voor onderweg mee. Zeker voor jonge kinderen duurt het wachten totdat een elektrische auto volgeladen is gevoelsmatig erg lang. Neem daarom een puzzelboek of leesboek mee of laat ze hun favoriete film kijken via een tablet. Vergeet ook hun favoriete knuffel niet. Die kan hen gezelschap houden tijdens het wachten.

myenergi