Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Met de elektrische auto op wintersport

Elektrische auto op wintersport

Nu steeds meer mensen elektrisch rijden, zijn ook tijdens de vakantiemaanden de wegen vol met elektrische auto’s. Niet alleen in de zomer gaan ze op pad, maar ook in de winter gaan ze met de elektrische auto op wintersport. Met de juiste voorbereidingen is dat ook goed mogelijk!
Eerder gaven wij u al wat tips hoe u in de winter veilig de weg op kan met uw elektrische auto. Zorg onder andere voor winterbanden en neem voor de zekerheid een extra laadkabel mee. Pas ook op bij gladde wegen en houd er rekening mee dat uw actieradius in de winter lager zal zijn.

Voor- en nadelen van een elektrische auto op wintersport

Het rijden in een elektrische auto als u op wintersportvakantie gaat, heeft zo zijn voordelen maar ook nadelen.
De voordelen zijn:

 • Elektrisch laden is goedkoper dan brandstof
 • Het is beter voor het milieu

De nadelen zijn:

 • De actieradius is beperkt. Gaat u met uw elektrische auto op wintersport in Oostenrijk? Dan zult u dus tussendoor moeten laden.
 • Het laden kost tijd. Gelukkig kunt u dat vaak wel combineren met een welverdiende pauze en een lekkere maaltijd.
 • Gaat u in een drukke periode op wintersport? Dan kan uw reistijd vanwege het laden en de files onverwachts verder oplopen.

Op zwarte zaterdagen zal u al snel in een file terecht komen, maar bij een elektrische auto komt daar nog een extra file bij: de file voor het laadstation. In februari 2020 stonden er rijen vol met Tesla’s voor de laadpalen. Ga daarom altijd goed voorbereid op pad.

Hoe bereidt u zich goed voor?

Wanneer u met een elektrische auto op wintersport gaat, is het belangrijk om uw reis goed voor te bereiden. Naast de voorbereidingen die u treft voor de vakantie zelf, vraagt ook de reis ernaartoe om de nodige maatregelen:

 • Plaats winterbanden onder uw auto.
 • Kijk waar er laadpunten op uw route bevinden. Plan uw route vooraf met bijvoorbeeld ABetterRouteplanner.com. Deze routeplanner geeft op basis van uw type auto een reële actieradius weer en toont u de beste route.
 • Vertrek indien het mogelijk is ‘s nachts om de files en drukke rijen voor de laadpalen in de middag te vermijden.
 • Controleer of uw hotel een oplaadmogelijkheid heeft. Dat scheelt u weer een station zoeken voor de terugweg.
 • Ga met een volle accu op pad. Met zappi kunt u eenvoudig ervoor zorgen dat uw auto klaar staat voor vertrek.
 • Zorg voor warme kleding in de auto en neem extra dekens mee voor het wachten tijdens het laden. Om uw accu te ontlasten is het in een elektrische auto verstandig om in de winter zo min mogelijk de verwarming aan te zetten.
 • Zorg ervoor dat u de essentiële spullen als uw paspoort, rijbewijs en pinpas bij heeft, maar vergeet ook uw laadpas niet. Bekijk hier een handige checklist wat u moet meenemen als u met uw elektrische auto op wintersport gaat.
 • Neem vermaak mee voor tijdens het laden.

Met een goede voorbereiding kunt u met een gerust hart met uw elektrische auto op wintersport en hoeft u op uw bestemming alleen nog maar te genieten én op te laden voor de teruweg.

myenergi