Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Windenergie: Een hernieuwbare energie gids

Windenergie

Veel hernieuwbare energie halen we uit de natuur, zoals zonne-energie maar ook windenergie. Het voordeel van deze energiebronnen is dat ze nooit opraken. In dit artikel vertellen we u graag meer over hoe windenergie wordt opgewekt en wat voor voordelen het heeft.
Windenergie is energie dat dankzij een windmolen opgewekt wordt uit de kracht van de wind. Het is een schone vorm van energie. Het maakt immers gebruik van een energiebron dat er toch al is: wind.

Hoe werkt een windmolen?

Windmolens, ook wel windturbines genoemd, bestaan uit drie roterende bladen. Door de wind gaan deze bladen draaien. Waar de drie bladen elkaar kruisen, wordt de rotor genoemd. De rotor is verbonden aan de behuizing bovenaan de mast, de zogeheten gondel. Een speciale motor zorgt ervoor dat de gondel steeds zodanig gedraaid wordt dat de bladen op de wind gericht zijn. Bovenop de windmolen meet een windvaan continue de windrichting. Op die manier kan de windmolen zodanig gepositioneerd worden dat het optimaal kan profiteren van de kracht van de wind.
In de gondel bevindt zich een generator. Deze generator zet met behulp van magneten de roterende beweging van de rotor om in elektriciteit. Door een transformator wordt vervolgens de elektriciteit dat is opgewekt in laagspanning omgezet in hoogspanning. Vervolgens kan de stroom geleverd worden aan het net.

Welke verschillende windmolens zijn er?

Er zijn windmolens met een horizontale wieken en met een verticale wieken. Horizontale wieken komen het vaakst voor. Een windmolen met verticale wieken komt in diverse varianten voor. Over het algemeen produceren zij minder windenergie dan hun horizontale tegenhanger. Doordat hun onderdelen beter bereikbaar zijn, zijn windmolens met verticale wieken wel beter te onderhouden.

Kan ik thuis windenergie opwekken?

Dat kan zeker. U zou er alleen wel rekening mee moeten houden dat de kleinere windmolens die u thuis in uw tuin plaatst, minder windenergie opwekken. Als je windenergie vergelijkt met zonne-energie, dan leveren eigen zonnepanelen meer winst op dan een eigen windmolen. Een windturbines plaatsen in uw tuin is daarom meer leuk als aanvulling, maar niet om uw hele woning te voorzien van energie.
Om uw opgewekte windenergie volledig zelf te gebruiken is eddi een uitkomst. Het systeem zorgt ervoor dat uw energie vooral voor uw eigen gebruik ingezet kan worden en minder vaak terug geleverd wordt aan het net. Als u daarnaast ook een elektrische auto gebruikt, kan zappi ervoor zorgen dat het overschot aan windenergie gebruikt wordt door uw EV lader.

Hoeveel energie wekt een windmolen op?

Hoeveel een windturbine opbrengt, hangt af van diverse factoren. Denk aan de grootte van de wieken, de hoogte van de molen en de plaats waar de turbine staat. De standaardregel is: Hoe groter de wieken, hoe hoger de opbrengst. Een hoge windmolen kan ook meer energie opwekken dan een lage, doordat er op grotere hoogte vaak meer wind te vangen is. Daarnaast is er aan zee vaak meer wind dan op het land. Het is daarom ook niet zo gek dat veel windmolenparken zich aan de kust en op zee bevinden.
Voordelen van windenergie
Door gebruik te maken van windenergie kunnen we de CO2-uitstoot omlaag brengen, wat weer een positieve impact heeft op het klimaat. Daarnaast is het een schone, hernieuwbare bron van energie. Met zonnepanelen kunnen we al veel duurzame stroom opwekken, maar het is niet genoeg om alle huizen van energie te voorzien. Één windmolen wekt al net zoveel energie op als tientallen zonnepanelen. Dit geldt natuurlijk alleen voor de grote windmolens die je langs de weg of aan zee ziet staan. Voor een kleine windturbines uit je tuin geldt dit niet.

myenergi