Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Elektrische auto in de winter

Elektrische auto in de winter

Gladde wegen, kou en sneeuw vormen een extra uitdaging als u van A naar B wilt rijden. Dat is niet alleen zo bij een benzineauto, maar ook bij elektrische auto’s. Een elektrische auto in de winter rijden, brengt daarnaast nog extra uitdagingen met zich mee vanwege de verminderde actieradius. Toch kunt u ook met een elektrische auto in de winter eenvoudig én veilig langere afstanden afleggen. We geven u graag wat tips.

Hoe kan ik veilig op weg in mijn elektrische auto in de winter?

Tip 1: Plaats winterbanden onder uw auto

Bij temperaturen onder de 7 graden is het verstandig om met winterbanden te gaan rijden. Dat biedt meer grip, waardoor u een stuk veiliger de weg op kan. Het helpt bovendien ook om minder energie te verliezen en om langer met een elektrische auto in de winter te kunnen rijden.

Tip 2: Pas op bij gladde wegen

Wanneer u het gaspedaal loslaat, regenereert een elektrische auto energie. Dat betekent dat u meer snelheid verliest dan in een diesel- of benzineauto. Uw auto kan daardoor sneller gaan glijden bij gladheid. Om dat te voorkomen kunt u het beste geleidelijk uw gas los laten in de winter.

Tip 3: Is uw laadkabel vastgevroren?

Een laadkabel kan vastvriezen. Het is daarom beter om uw elektrische auto in de winter zoveel mogelijk binnen te zetten. Is dat niet mogelijk? Houd dan de stekkeraansluiting droog. Is uw kabel toch vastgevroren? Leg een warme kruik op de aansluiting om de stekker te ontdooien. Zorg ervoor dat de kruik niet lekt.

Tip 4: Neem een extra laadkabel mee

De actieradius van een elektrische auto neemt af in de winter. Houd dit in de gaten wanneer u de weg op bent  en laad uw auto iedere dag op. Neem altijd een laadkabel mee in de auto, zodat u altijd onderweg kan opladen als het nodig is.

Tip 5: Thuis? Aan de stekker

Ook als u uw elektrische auto niet gebruikt, loopt de accu altijd langzaam leeg. Leg daarom uw auto aan de stekker wanneer u weer thuis bent. Tegenwoordig zorgen slimme functies ervoor dat de accu niet overladen wordt.

Voordelen van een elektrische auto in de winter

In tegenstelling tot een diesel- of benzineauto zal u met een elektrische auto in de winter minder vaak pech hebben. Er kan minder stuk gaan door de kou, omdat een elektrische auto minder bewegende onderdelen bevat. Daarnaast is een elektrische auto minder gevoelig voor nachtvorst. Waar de accu bij een conventionele auto nog wel eens kapot kan gaan door de koud, heeft een elektrische auto daar geen last van. Als u de auto ’s nachts aan de lader laat zitten, blijft de accu namelijk warm.

Nadelen van de elektrische auto in de winter

In de Benelux beginnen de temperaturen vanaf oktober te dalen en kan het al behoorlijk koud worden. Het winterse weer kan zelfs tot in maart aanhouden. Zoals u wellicht al weet, houden auto’s helemaal niet van kou. Ook elektrische auto’s niet. Alle auto’s ervaren in de winter een grotere luchtweerstand. De lucht wordt zwaarder tijdens lage temperaturen, waardoor een auto meer energie nodig heeft om zich door de lucht heen te bewegen.
Bij een elektrische auto in de winter betekent dit dat de actieradius daalt. Hoe lager de temperatuur, hoe minder capaciteit uw elektrische auto zal hebben. Sommige modellen auto’s kunnen hier beter mee omgaan dan anderen, maar in het algemeen heeft iedere elektrische auto hier last van. Er zijn echter wel een paar maatregelen die u kunt nemen om de actieradius te vergroten. Hieronder geven we u graag een aantal tips.

Hoe kan ik zuinig omgaan met de actieradius?

Tip 1: Gebruik zo min mogelijk elektronica

Tijdens het rijden is het verstandig om zo min mogelijk elektronica te gebruiken om uw accu te ontlasten. Luister dus op een later moment naar uw favoriete liedje op de radio en gebruik zo min mogelijk de verwarming.

Tip 2: Toch een lekker warme auto

Laat uw auto alvast voorverwarmen voordat u vertrekt. Via uw laadpaal, kunt u niet alleen uw accu opladen maar ook alvast de kachel laten draaien zonder dat het van uw accuvermogen af gaat. Wanneer u wilt vertrekken is de accu vol en heeft u een heerlijk warm interieur.
Daardoor zal het minder noodzakelijk zijn om de verwarming tijdens het rijden aan te zetten. Dat is prettig, want de verwarming vraagt veel stroom van uw accu. De actieradius kan daarom dalen wanneer u de verwarming veel aan heeft staan.

Tip 3: Gebruik stoelverwarming

Stoelverwarming is een ideale manier om het comfortabel warm te krijgen in uw elektrische auto in de winter. Het voordeel van enkel uw stoel verwarmen is dat het u minder energie kost dan de volledige auto te verwarmen. Op die manier verbruikt uw accu minder stroom.

myenergi