Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Elektrische auto opladen: Hoe werkt het?

Laadpaal kiezen

Een elektrische auto opladen kan aan een (eigen) laadpaal of bij een commercieel laadstation. Hoe werkt het en wat is de goedkoopste manier om uw auto op te laden? We geven hieronder graag antwoord op uw vragen.
Een elektrische auto rijdt door middel van een accu die u moet opladen. U kan onderweg opladen bij een laadstation of thuis of op straat laden aan een laadpaal.
In dit artikel vertellen wij u meer over:

Elektrische auto opladen met zappi

Hoe kan ik mijn elektrische auto opladen?

Om uw elektrische auto op te laden maakt u gebruik van een oplaadkabel. In Nederland wordt voor elektrische auto’s een type-2 stekker gebruikt, ook wel bekend als een Mennekes-stekker. Wanneer u uw auto thuis wilt laden, heeft u een eigen laadpaal of wandlader nodig. Gaat u onderweg uw auto opladen? Dan heeft u vaak een laadpas of app nodig om gebruik te kunnen maken van openbare voorzieningen.

Hoe lang duurt het opladen?

De laadtijd is afhankelijk van de grootte van uw accu in kW en de snelheid van het laden in kWh. Bij een gemiddelde batterij van 54kWh zal het bij een publiek lader van 50kWh ongeveer 64 minuten duren voordat de auto volledig is opgeladen. Een gemiddelde thuislader van 7kWh zal er ongeveer 7 uur en 42 minuten over doen.
zappi EV lader

Wat kost het laden?

Thuis uw elektrische auto opladen is het goedkoopst. U betaalt dan namelijk de ‘normale’ stroomprijs. Gemiddeld is de stroomprijs tussen de €0,22 en €0,25 per kWh. Wel zult u eerst een EV lader voor thuis moeten aanschaffen.
Het laden bij publieke laadpalen en – stations kan erg in prijs verschillen. Gemiddeld komt u al snel uit op €0,41 per kWh. Bij een snellader is dat zelfs €0,60 per kWh. Daarnaast geldt in sommige wijken met een openbare laadpaal betaald parkeren. Die kosten komen er dan nog extra bij wanneer u uw elektrische auto gaat opladen.

Hoe kan ik thuis mijn elektrische auto opladen?

Heeft u een eigen garage of oprit bij uw woning? Dan kunt u een eigen laadpaal of wandlader laten plaatsen. Hoe snel je thuis kan opladen is afhankelijk van uw stroomaansluiting. Met een 1-fase-aansluiting kunt u minder snel laden dan met een 3-fasen-aansluiting. In sommige gevallen is het daarnaast ook verstandig om gebruik te maken van een stroomverdeler in uw meterkast. Kookt u middels een inductiekookplaat of gebruikt u een warmtepomp? Ook die apparaten verbruiken net als uw elektrische auto stroom.

Is het veilig om thuis te laden?

Wanneer u uw laadpaal of wandlader laat installeren door een erkende installateur, kan u veilig thuis uw elektrische auto opladen. Er gelden in Europa strenge eisen waaraan een laadpaal en wandlader moeten voldoen. Het is niet verstandig om uw elektrische auto op te laden via een normaal stopcontact. De laadkabel kan dan te heet worden en brand veroorzaken. Laad uw laadstation installeren door een professional.
Maakt u gebruik van zappi? Dan heeft u de enige EV-oplader met ingebouwde PEN-fouttechnologie, wat de veiligste keuze is als het gaat om elektrisch laden. Aardpennen zijn hierdoor overbodig, waardoor u geen extra kosten heeft en gemakkelijk uw lader kan installeren. Met EV lader zappi kunt u bovendien vanuit uw telefoon, tablet of computer uw lader controleren, monitoren en updaten.

Wat is het voordeel van zappi?

zappi is een van de meest toekomstbestendige EV laders op de markt. Het is een slimme ecolader waarmee u eenvoudig gebruik kan maken van zonne-energie en windenergie die u zelf opwekt. U kunt zappi ook gebruiken als een plug en go lader via stroom van het net. Het voordeel van zappi is dat het systeem ingesteld kan worden op daltarieven. Zo kunt u uw elektrische auto opladen tijdens de meest voordelige tijden. zappi is beschikbaar in een 7kWh of 22kWh versie met een type 2 kabel in de kleur zwart of wit.

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Nu de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd, vragen veel eigenaren zich af hoe ze zelf nog kunnen profiteren van hun overschot aan zonne-energie. U zal er namelijk na 2023 geen vergoeding meer voor krijgen wanneer u het terug levert aan het net. Een manier waarop u maximaal kan profiteren van uw zelfopgewekte energie is door het te gebruiken om uw elektrische auto op te laden. Daardoor is het nog goedkoper om thuis te laden.
EV lader zappi heeft een slimme functie waarmee het communiceert met je zonnepanelen. Dat doet het via een klein apparaat genaamd harvi. Harvi is in staat om data te wisselen met andere myenergi apparaten. Dankzij harvi gaat uw overschot aan energie niet direct terug naar het net, maar wordt er eerst gekeken of het door uw eigen apparaten gebruikt kan worden. Zo kunt u met zappi uw elektrische auto opladen met het overschot en zorgt eddi ervoor dat uw water ermee verwarmd wordt. Hoe uw zonne-energie gebruikt wordt, is afhankelijk van uw voorkeuren en welke modus u selecteert.

myenergi