Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Energie uit biomassa? Alles wat u moet weten…

Biomassa

Biomassa is de meest gebruikte vorm van hernieuwbare energie in Nederland. Maar wat weet u eigenlijk van deze energiebron?
Vanwege de toenemende klimaatverandering is hernieuwbare energie belangrijker dan ooit geworden. Daarom vertellen wij u graag meer over biomassa, waaronder:

Wat is biomassa?

Biomassa is een brede verzamelterm van alle organische stoffen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Landbouwgewassen
  • Gft-afval
  • Mest
  • Hout of houtsnippers

Deze stoffen worden vergist of vergast tot biobrandstof. Wanneer deze biobrandstof vervolgens wordt verbrand, komt daar energie bij vrij. Energie uit biomassa is duurzaam, omdat het uit een hernieuwbare energiebron komt. Het is overigens geen nieuwe manier van energie produceren. Zo’n 2000 tot 3000 jaar geleden had ontdekkingsreiziger Marco Polo al ontdekt dat de Chinezen riooltanks bedekten om zo biogas te creëren.

Hoe creëert het energie?

Er kan op verschillende manieren energie uit biomassa gehaald worden, maar de meest gebruikte manier is door verbranding en vergisting. wanneer organisch materiaal wordt verbrand, komt er stoom vrij. Die stoom, het biogas, wordt in een turbine omgezet in elektriciteit en warmte. Om ervoor te zorgen dat het biogas geschikt is voor ons gasnetwerk, wordt het opgewaardeerd naar groen gas. Als de juiste kwaliteit bereikt is, wordt het ingevoerd op het gasnetwerk.

Heeft biomassa negatieve effecten?

Er is een discussie gaande of biomassa wel echt duurzaam is. Wanneer er energie wordt gewonnen uit geïmporteerd hout, komt er tijdens de transport CO2 vrij en worden er bossen voor gekapt. Ook komt er tijdens de verbanding CO2 vrij. Al is dat laatste volgens sommigen geen probleem. De planten die vergist worden hebben volgens hen namelijk bestaande CO2 opgenomen en dat komt dan vrij tijdens het verbranden. Er is dus geen sprake van een nieuwe CO2-uitstoot. Bovendien slaan groeiende bomen en planten deze CO2 weer op. Al duurt het volgens anderen te lang voordat de vrijgekomen CO2 weer opnieuw opgeslagen is en kan het dan in tussentijd toch van invloed zijn op het klimaat.

Ontdek meer over hernieuwbare energie

Helpt u mee aan onze missie om een duurzame toekomst voor onze planeet te creëren? Bekijk dan ook onze andere blog over hernieuwbare energie:

myenergi