Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Wat is het verschil tussen schone, groene en hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie, groene energie, schone energie… Nu er veel aandacht is voor duurzaamheid en het behouden van onze planeet, kan het lastig zijn om alle termen te onthouden. Om u op weg te helpen leggen wij u hieronder uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen deze drie belangrijke duurzaamheidstermen.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie is in essentie energie dat gecreëerd wordt van een bron die continu aangevuld wordt. In theorie zal deze bron nooit op raken. Het is daardoor een veel milieuvriendelijker en efficiëntere oplossing dan niet-hernieuwbare energiebronnen als fossiele brandstoffen en gas. Bovendien schaden deze laatst genoemde stoffen de atmosfeer.
Hernieuwbare energie komt uit natuurlijke bronnen en omvat bijvoorbeeld energie uit windmolens en zonnepanelen.

Wat is groene energie?

Groene energie is energie uit natuurlijke bronnen zoals wind, water en zonlicht. Dan vraagt u zich wellicht af: Is groene energie dan niet hetzelfde als hernieuwbare energie? De meeste groene energiebronnen zijn inderdaad ook hernieuwbare bronnen, maar niet alle hernieuwbare energie is groen. Daar zit het verschil.
Sommigen zullen daarnaast zeggen dat waterkracht hernieuwbaar is, maar dat het proces om grote hoeveelheden energie hiermee te produceren dat niet is. Waarom niet? Vanwege de industrialisatie en ontbossing die samengaat met het bouwen van zulke enorme damprojecten om waterkracht te genereren.
Onze aarde levert nog altijd de meeste groene energie. Wind, water en zonlicht zijn daarom het meest efficiënt en het meest gebruikt als hernieuwbare en groene energie. Omdat de scheidingslijn tussen deze twee energiebronnen niet te trekken is, gaan zij perfect hand in hand samen.

Wat is schone energie?

Encyclo.nl definieert ‘schone energie’ als: “Energiebronnen die door het gebruik niet belastend zijn voor het milieu (vooral de stroomenergiebronnen)”. Het ligt dus in feite op een lijn met groene en hernieuwbare energie. De vraag is echter hoe schoon schone energie is. Volgens sommigen moet namelijk de uitstoot tijdens het transport en de productie van energie meegerekend worden wanneer je hebt over hoe duurzaam een energiebron is.

In het kort de verschillen

Om u te helpen onthouden wat nu precies de verschillen zijn tussen de diverse energiebronnen, kunt u in het algemeen het volgende aanhouden:

  • Hernieuwbare energie = recyclebare bronnen
  • Groene energie = natuurlijke bronnen
  • Schone energie = schone lucht

Zelf gebruik maken van groene energie voor uw elektrische auto?

myenergi