Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Klimaatverandering en de impact op wildlife

Deer

De zeespiegel stijgt, ijs smelt, ontbossing vindt op schrikbarend grote schaal plaats. Onze prachtige wereld en haar mooie wilde dieren zijn verraden door de mens, maar er is nog hoop om de planeet te redden. Klimaatverandering is de realiteit van nu en het heeft grote, nadelige gevolgen voor de aarde en met name ook voor de natuur.
De opwarming van de aarde is een bedreiging voor de huisvestiging en gezondheid van veel wilde dieren en dat van onszelf. De kennis over klimaatverandering is echter niet altijd zo groot als dat we denken. Daarom hebben wij een gids opgesteld over hoe klimaatverandering en de vervuiling van de planeet effect heeft op wildlife.

1. De zeespiegel stijgt

De zeeën absorberen ruim 90 procent van de broeikasgassen die wij veroorzaken. Deze schadelijke gassen warmen de zee op en wanneer het water warm wordt, zet het uit. De helft van de stijging van de afgelopen 25 jaar kan toegeschreven worden aan de hittestijging door de klimaatverandering.
De alarmerende snelheid waarmee de ijskappen smelten, de harde winden en de opwarming van de zee zorgen ervoor dat oceanen op een snel tempo aan het uitbreiden zijn. Sinds 1880 is het zeeniveau met ruim 20 centimeter gestegen en ieder jaar stijgen de oceanen verder met zo’n 0,33 centimeter. Volgens onderzoek is het wereldwijde zeeniveau zelfs al in 1960 versneld gaan stijgen. Dat is 30 jaar eerder dan voorheen gedacht werd. Een stijgende zeespiegel kan niet alleen overstromingen veroorzaken, maar ook orkanen, een tyfoon of een krachtige storm.
Experts geven aan dat het stijgende zeeniveau het leven van 233 bedreigde diersoorten in gevaar brengt, waaronder deze dieren:

 • Plankton: Plankton is de basis voor veel voedselketens in de oceaan. Deze kleine organismen zijn voedsel voor kwallen, walvissen en zeehonden en nog veel meer andere dieren. Veel soorten plankton migreren echter naar de Noord- en Zuidpool als gevolg van de klimaatverandering. Dat betekent dat er minder voeding is voor diverse diersoorten.
 • Oceaanvogels: Er zijn veel vogels die aan de kust leven in gevaar door klimaatverandering. Waarom? Door de steeds wijder worden de getijden die hun natuurlijke omgeving en nesten wegduwen.
 • Key-hert: Dit bedreigde hert dat in de Florida Keys leeft is in gevaar door het extreem weer in Florida met orkanen als Sandy en Irma. Niet alleen de woningen van inwoners van Florida zijn daardoor ingestort, maar ook de huizen van het Key-hert.

Klimaatverandering effect op wilde dieren

2. IJskappen smelten

Als gevolg van de broeikasgassen stijgen de temperaturen in het Noordpoolgebied twee keer zo snel als in de rest van de wereld. 95% van het dikste ijs van het Noordpoolgebied is al aan het smelten door de enorme toename in CO2-uitstoot en broeikasgassen. Een onderzoek heeft zelfs voorspeld dat het smelten van de Groenlandse ijskappen een bedreiging is voor steden aan de kust over de hele wereld.
Gletsjers zijn belangrijk voor dieren, maar ook voor de planeet in het algemeen. De felle witte ijsbergen reflecteren het overschot aan warmte om de aarde koel te houden. Om de alarmerende snelheid waarmee ijskappen smelten in beeld te brengen: Montana’s Glacier National Park was eerst het huis van 150 gletsjers en heeft er nu nog minder dan 30.
Ook door het smelten van ijskappen zijn dieren bedreigd. Veel dieren zijn afhankelijk van het ijs om te jagen en om op te leven. Door het smelten van zoveel ijskappen is er weinig ruimte om te overleden. Onder andere deze dieren hebben het daardoor moeilijk:

 • IJsberen: Hun woningen smelten, net als de ruimte voor hen om te jagen op prooien als zeehonden.
 • Sommige pinguïns: Hun huizen smelten onder hun voeten vandaan. Daarnaast zijn ook diersoorten die zij eten, zoals krill, in gevaar.
 • Zeehonden: Veel zeehonden worden geboren op het land, dus op het ijs. Doordat er zo weinig ijs meer over blijft, kunnen zeehonden niet geboren worden en veel jonge zeehonden die wel geboren worden, zullen uiteindelijk verdrinken.

Wildlife

3. De temperaturen stijgen snel

De snel stijgende temperaturen door de klimaatverandering zorgen niet alleen voor destructieve gevolgen voor onze ijskappen en oceanen, maar vormen ook een gevaar voor de omgeving en de lucht waar wildlife van afhankelijk is. Wetenschappers voorspellen dat we meer extreme droogte en hittegolven zullen krijgen in de toekomst.
De mens is de grootste oorzaak van de klimaatverandering, door onze uitstoot van CO2, methaan en lachgas dat ervoor zorgt dat de warmte blijft hangen en ons klimaat verandert. De meeste schadelijke gassen zijn afkomstig uit brandstoffen van auto’s, fabrieken en industrieën.
De klimaatverandering heeft hierdoor effect op de volgende diersoorten:

 • Groene schildpadden: Deze soort is erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Wist u dat het geslacht van de schildpad wordt bepaald door de temperatuur van het zand waarop de eieren gelegd worden? Door de stijgende temperaturen worden er meer vrouwtjes dan mannetjes geboren.
 • Olifanten: Ook de olifant is gevoelig voor temperatuurverschillen. Door de klimaatverandering zijn hun woningen extreem warm. Ze hebben veel water nodig om te overleven, maar het wordt voor hen steeds lastiger om waterbronnen te vinden door de stijgende temperaturen.
 • Bijen: Door de ondraagbare hitte migreren steeds meer bijen naar het noorden. Dat zorgt ervoor dat planten eerder verstuiven dan voorheen, waardoor bijen ook minder tijd hebben om te bestuiven.

4. Leefgebieden en voedselbronnen worden vernietigd door klimaatverandering

Voedsel raakt op en leefgebieden worden verwoest door de klimaatverandering, vervuiling en ontbossing. Bomen zorgen ervoor dat schadelijke broeikasgassen, zoals koolstofdioxide, worden opgevangen en voorkomen wordt dat ze verder verspreiden. Wanneer de bomen worden gekapt, worden deze gassen verspreid in de atmosfeer. Volgens de Rainforest Alliance zorgt ontbossing voor maar liefst 10 procent van de wereldwijde uitstoot, terwijl landbouw voor ongeveer 13 procent uitstoot zorgt. 
Klimaatverandering zorgt er ook voor dat veel planten niet meer kunnen groeien, vooral in tropische gebieden. Dat betekent dat dieren steeds minder voedsel hebben en middelen hebben om hun woning te bouwen.
Op deze manier heeft klimaatverandering een negatieve impact op onder andere de volgende diersoorten:

 • Panda: Door een tekort aan bamboe is het voor de bedreigde panda moeilijk om te overleven.
 • Mensenapen: De mens heeft tussen 2001 en 2015 ervoor gezorgd dat 160 miljoen hectare bos verloren is gegaan in de tropen. Dat heeft tot gevolg gehad dat 60 procent van de apen nu bijna uitgestorven zijn door vervuiling, een gebrek aan leefgebied, verlies van biodiversiteit en onzekerheid over voedselvoorzieningen.
 • Tijgers: Veel soorten van de tijger zijn bedreigd door jagers en ontbossing. Sumatraanse tijgers zijn het meest bedreigd met minder dan 400 tijgers die nu nog leven.

Wat kunnen we doen tegen klimaatverandering?

Volgens een onderzoek van de IPCC zal een kleine temperatuurstijging van 1,5 graden al ervoor zorgen dat 20 tot 30 procent van het wildlife op onze planeet met uitsterven bedreigd zal worden. Dit moet stoppen. We moeten meer doen en meer blijven doen. Of dat nu uw CO2-voetafdruk verlagen is, overstappen naar groene energie of eenmalig plastic te vermijden, we moeten allemaal samenwerken om het probleem dat wij als mensheid hebben gecreëerd op te lossen.
Het is onze missie bij myenergi om een lievere, duurzamere toekomst voor onze planeet te creëren, maar dat stopt niet met onze groene energieproducten. Van het maken van educatieve kinderboeken tot aan het samenwerken met andere groene enthousiastelingen, we zullen nooit stoppen met onze missie, maar we hebben uw hulp nodig!

myenergi